Acasă Sanatate PERICOLELE din BRANZETURI

PERICOLELE din BRANZETURI

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

5. Contin prea multa sare
O dieta echilibrata trebuie sa contina maxim 5g sare/zi (o lingurita rasa) sau 2000 mg de sodiu. Orice cantitate consumata in plus determina cresterea diurezei (volumul de urina in 24 de ore), odata cu lichidele eliminandu-se si excesul de sare din organism.

Branzeturile, alaturi de mezeluri, semipreparate si snack-uri se afla in topul produselor sarate, iar procesul de fabricatie presupune adaosul de sare.

Cel mai mic continut de sare il au branza proaspata, casul, ricotta si cottage cheese, in medie 35-50 mg sodiu/100 g. Telemeaua si parmezanul au aproape 1000 mg sodiu/100 g, iar svaiterul face parte din categoria branzeturilor foarte putin sarate cu doar 22mg sodiu/100g.

„Acizii grasi saturati si moleculele de grasime din branza de capra si de oaie, spre deosebire de cea de vaca, sunt mai mici, prin urmare vor fi mai usor de digerat de enzimele lipolitice ale organismului uman si se vor absorbi mai repede. Continutul dublu de acid din laptele de capra si de oaie are capacitatea de a face aceste branzeturi mai usor de tolerat, mai ales de persoanele care au probleme digestive, iar impactul asupra nivelului lipidelor din sange este mai mic, ceea ce reprezinta un avantaj important in cazul afectiunilor metabolice (dislipidemii cu colesterol si trigliceride crescute)“

adauga Mihaela Bilic.