Jurnalistul Oreste Teodorescu posteaza pe pagina oficiala de facebook o analiza interesanta in contextul razboiului din Ucraina.
„In contextul Războiului din Ucraina, am recitit Strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2020-2024 „Împreună, pentru o Românie sigură și prosperă într-o lume marcată de noi provocări”, iar prima constatare m-a îngrozit de-a dreptul! De-a lungul celor 43 de pagini, exista doar doua trimiteri succinte despre amenințările de securitate ale Federatiei Ruse.
Deși ar fi fost de asteptat ca aceasta strategie naționala sa se concentreze pe Razboiul Hibrid declansat de Moscova, nu exista nici măcar o singura analiza despre pericolul reprezentat de propaganda anti occidentala, anti europeană și mai ales anti NATO, prezenta atât in media cât mai ales in realitatea virtuală din România.
Iar declansarea invadării totale a Ucrainei a scos la lumina adevărate armate de trolli pro Kremlin in interiorul politicii, MASS mediei , chiar și din instituțiile statului, precum și din societatea civilă a carei misiune principala este manipularea, dezangajarea, descurajarea opiniei publice românești și introducerea natativului rusesc in mentalul colectiv.
In România, este lansată tema potrivit căreia nu ar trebui să ajutăm Ucraina pentru că ar fi un stat inventat de URSS, care ne-a furat Bucovina de Nord.Informația nu conține și date despre faptul că Uniunea Sovietică a anexat forțat acest ținut românesc în anul 1940, cum s-a întâmplat și cu Ucraina, după al doilea război mondial.
Pentru mine, rămâne un mare semn de intrebare legat de strategia naționala de securitate, gândită pentru 2020-2024, la jumătatea căreia ne aflam! De ce nu ne implicam instituțional mai activ in combaterea războiului informațional rusesc care are repercursiuni extrem de grave asupra credibilității Alianței Nord Atlantice și a Uniunii Europene în rândul cetățenilor români.
Sincer, ma așteptăm ca măcar in aceasta noua realitate, cu un război total declansat la granițele țării, instituțiile de securitate si mai ales de intelligence sa devină suple, active si perfect ancorate in strategiile aliaților. Din păcate suntem foarte departe…
O prioritate trebuie să o reprezinte creșterea profesionalizării personalului și o deschidere spre selectarea unor profesioniști din domenii de importanță majoră pentru acoperirea războiului comunicațional și cibernetic. Dar la noi se procedează fix pe dos. Chiar cu doua săptămâni înaintea invadării Ucrainei, in mod bizar au fost trecuți pe linie moarta, exact acei ofițeri cu experiența pe frontul informativ de la Răsărit!”, scrie Oreste.