Acasă Stirile zilei OMV Petrom a intrat in vizorul DIICOT! Sefa celei mai mari companii...

OMV Petrom a intrat in vizorul DIICOT! Sefa celei mai mari companii din Romania, audiata de procurori! Sunt vizati si functionarii statului!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cea mai mare companie din Romania, OMV Petrom, se afla in centrul unui dosar penal complex . Procurorii verifica „modul defectuos” de indeplinire a obligatiilor de mediu ale companiei in privinta lucrarilor de la batalele fosfo-amoniacale de la Doljchim, Petrobrazi si Arpechim, conform surselor „Romania Libera”.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pregatesc un nou dosar cu greutate in care este vizata una dintre cele mai mari companii de la noi, OMV Petrom. in prima faza, acum doi ani, procurorii s-au sesizat din oficiu pentru posibile fapte de evaziune fiscala rezultate din modul in care compania petroliera si-a platit mai multi expati, adica specialisti straini adusi sa lucreze in Romania.

Surse judiciare au declarat pentru „Romania Libera“ ca, intre timp, ancheta s-a extins pe mai multe paliere, unele rezultate din contractul de privatizare in urma caruia compania austriaca OMV a devenit „stapana” Petrom.

Astfel, procurorii DIICOT au verificat modul in care s-au facut lucrarile la batalale fosfo-amoniacale de la Doljchim, Petrobrazi si Arpechim.

Suspiciunile au fost ca lucrarile nu prea au fost facute sau daca au fost s-au facut intr-un mod defectuos. Ramane de vazut ce au descoperit procurorii”, au declarat sursele Romaniei Libere. Cert este ca de doi ani de zile in acest dosar se lucreaza intr-un ritm foarte intens, procurorii impreuna cu politistii luand declaratii de la zeci de persoane.

Aceleasi surse spun ca reprezentantii OMV Petrom sunt la curent cu demersurile facute de anchetatorii de la DIICOT, avocatii companiei asistand la audieri in baza prevederilor legale care permit acest lucru.

Surse din mediul judiciar au mai precizat ca in dosar a fost audiata anul trecut si Mariana Gheorghe, sefa cea mare a Petrom, dar si mai multi functionari de rang inalt din aparatul de stat.

Pana in acest moment DIICOT nu a inceput urmarirea penala fata de vreo persoana fizica sau juridica, cercetarile vizand doar posibile fapte comise de functionari ai statului roman. Pentru a obtine punctul de vedere al companiei OMV, Romania Libera a discutat cu Ramona Zanfirescu, responsabilul pentru comunicare cu mass media al companiei.

Aceasta ne-a comunicat ca pana la inchiderea editiei nu ne poate furniza pozitia OMV Petrom. in aceste conditii, Romania Libera va publica raspunsul companiei in editia de maine. Din datele detinute de Romania Libera rezulta ca, pentru inchiderea celor doua batale de şlamuri fosfo-amoniacale de pe platforma Combinatului Doljchim Craiova, OMV Petrom a emis catre statul roman un decont in valoare de 30.252.175,84 lei, echivalentul a 7.198.120,94 euro, la momentul 2009, cand s-a emis notificarea OMV.

Pentru obiectivul ecologizarea celor doua batale interioare din cadrul Rafinariei Petrobrazi, nota de cheltuieli a OMV Petrom trimisa catre Ministerul Mediului a fost in valoare de 61.431.494,04 lei, echivalentul a 15.315.786,79 euro la momentul 2010. Conform contractului de privatizare statul se obliga sa plateasca aceste operatiuni facute de compania petroliera.

Ancheta DIICOT a pornit de la un control al directiei conduse de actualul ministru de Finante

in urma unui control efectuat la OMV Petrom de catre Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), companiei i-au fost calculate in plus, doar pentru doi ani fiscali, taxe de 200 milioane de euro pe langa cele declarate deja de companie.

Verificarile ANAF au fost in perioada februarie 2013 – februarie 2015, perioada in care la conducerea Directiei Mari Contribuabili s-a aflat chiar actualul ministru de Finante, Ionut Misa.

Inspectorii au stabilit ca societatea condusa de Mariana Gheorghe ar fi pacalit Fiscul roman prin neplata impozitului pe venitul din salarii, contributiilor sociale aferente şi accesorii de ordinul sutelor de milioane de lei catre bugetul de stat aferente unor salarii platite catre angajati ai unei obscure companii offshore din Isle of Man.

in anul 2006 OMV Petrom SA, cu obiectul de activitate «extractia hidrocarburilor» a infiintat in Isle of Man din UK o companie cu capital social de 1 (una) lira sterlina, din documentele prezentate reieşind ca scopul acestei companii a fost de a asigura personal inalt calificat pentru nevoile proprii.

in anul urmator OMV a majorat capitalul social prin cooptarea unui nou actionar in persoana unui director al societatii verificate, detinerea devenind 50% pentru fiecare actionar. Din investigatiile realizate de Inspectia Fiscala a rezultat ca aceasta companie era condusa efectiv de directori ai societatii verificate, persoane fizice straine cu rezidenta declarata in Romania. in anul majorarii capitalului social, intre societatea verificata şi societatea din Isle of Man a fost incheiat un contract de prestari servicii (serviciile nefiind precizate) ce a produs efecte retroactive.

Pentru justificarea serviciilor prestate OMV Petrom le-a comunicat inspectorilor fiscali ca acest contract s-a derulat in fapt ca un contract de punere la dispozitie de personal, si, prin urmare au fost prezentate Inspectiei Fiscale: facturi fiscale, centralizatoare ştate de plata, contracte de munca incheiate intre expertii straini/romani şi societatea intregistrata in Isle Of Man, obiectul contractelor fiind de prestatie munca la societatea verificata, contracte de munca locale incheiate intre expertii straini non UE şi societatea verificata, fişe de post, rapoarte de activitate etc.

Aproximativ 23 de milioane de euro a cerut OMV Petrom de la statul roman pentru lucrarile de mediu de la Doljchim Craiova si Rafinaria Petrobrazi. Compania condusa de Mariana Gheorghe trebuie sa infrunte una dintre cele mai complexe anchete judiciare.

Sursa: Romania Libera