Acasă Sanatate Povestea romancei care lucreaza la un vaccin inovator impotriva cancerului!

Povestea romancei care lucreaza la un vaccin inovator impotriva cancerului!

Daniela Bota, a neuro-oncologist, studies brain tumors. She is holding a model of the human brain.///ADDITIONAL INFO.01.brainmapping.0421.mg- 04/12/2013 - Photo by MICHAEL GOULDING,THE ORANGE COUNTY REGISTER - Additional info, CQs, and keywords for searching:Daniela Bota, a neuro-oncologist, studies brain tumors
Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Aproape ca nu exista roman care sa nu fi avut prin preajma sa de-a face cu boala secolului, cancerul. O romanca din SUA, Neuro-oncologul Daniela Bota si echipa sa de la universitatea din Irvine, California sunt foarte aproape de a crea un vaccin inovator care va trata unele dintre cele mai agresive forme de cancer la creier.

Daniela Bota conduce un laborator de cercetare de top in Statele Unite. A plecat din tara in anul 1997, imediat dupa absolvirea facultatii. isi dorea sa faca cercetare, insa aici lipseau resursele. Peste ocean si-a dat doctoratul in biologie moleculara, apoi a facut rezidentiatul in neurologie.

Prof. dr. Daniela Bota, cercetator si specialist in neuro-oncologie: „in timpul acestui rezidentiat, am vazut foarte multi pacienti cu cancer si am fost impresionata de povestea lor, de daruirea lor, de absenta unui tratament efectiv, chiar si in Statele Unite.”

Asa a stiut ca trebuie sa se supraspecializeze in neuro-oncologie. Pe-atunci erau mai putin de 150 de neuro-oncologi in Statele Unite si abia se trasau standardele domeniului. Acum medicul roman si echipa ei finalizeaza studiile pentru un vaccin experimental care ar putea dubla sperantele de supravietuire ale pacientilor cu tumori cerebrale. Vaccinul nou este o forma de imunoterapie.

Prof. dr. Daniela Bota, cercetator si specialist in neuro-oncologie: „Ce facem noi este sa luam tumora in timpul operatiei, sa o descompunem in proteine si fragmente de membrana si, printr-un proces destul de elaborat, sa cream prin aceasta tumoare un vaccin.”

La un singur vaccin sunt folosite celule prelevate din tumorile a patru pacienti, inclusiv cel care primeste tratamentul. Medicii incearca sa prezica spre ce fel de mutatii se va indrepta tumora. Organismul invata sa recunoasca tumora si sa o respinga, daca aceasta incepe sa creasca din nou, dupa operatie. Daniela Bota pastreaza legatura cu oncologii romani si ii ajuta sa evolueze.

Prof. dr. Florinel Badulescu, presedinte Societatea Nationala de Oncologie Medicala din Romania: „Se preocupa de un domeniu pe care noi inca nu l-am patruns in profunzimea stiintifica. Chiar s-a oferit, daca gasim centre romanesti doritoare, sa ne ia in parteneriat, in granturile respective.”

Prof. dr. Daniela Bota, cercetator si specialist in neuro-oncologie, despre Romania: „O mare dragoste. si o mare dorinta de a ma intoarce inapoi la momentul potrivit la care imi voi putea aduce cercetarea clinica la noi acasa si speranta ca in 10 sau 20 de ani o sa fie un loc in care multi dintre doctorii care practica in Statele Unite, multi dintre ei de varsta mea, se vor intoarce acasa.”

Sursa: Digi24.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos