Acasă Stirile zilei Stiinta O fosila veche de 17 milioane de ani vor deslusi primii pasi...

O fosila veche de 17 milioane de ani vor deslusi primii pasi ai omenirii!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O fosila veche de 17 milioane de ani a unei balene va ajuta la deslusirea unui mare mister al omenirii.

Balena (Ziphiindae) a trait cand platoul est-african se afla la o altitudine mult mai mica si era acoperit de paduri dense, spun cercetatorii. Oamenii de stiinta incearca de mult sa isi dea seama cand a avut loc ridicarea platoului, pentru ca, atunci cand s-a intamplat asta, umezeala de la Oceanul Indian nu a mai putut ajunge la copaci si la restul vegetatiei, iar zona s-a transformat intr-o savana, sugereaza cercetarile.

Stramosii disparuti ai oamenilor moderni ar fi putut trai in copaci in estul Africii, dar dupa ce zona s-a transformat intr-o pasune, acestia au inceput, gradual, sa mearga pe doua picioare, conform studiilor.

„Este mai mult sau mai putin povestea trecerii la mersul pe doua picioare”, spune cercetatorul Henry Wichura, de la Universitatea Potsam, din Germania.

Dar momentul ridicarii platoului est-african s-a dovedit a fi un mister pentru oamenii de stiinta. Fosila de balena ii ajuta pe cercetatori sa se apropie de acea data, care, cel mai probabil, se situeaza undeva intre acum 17 milioane de ani si acum 13,5 milioane de ani, conform studiului.

Povestea craniului de balena este una de redescoperire. Cercetatorii au gasit, initial, fosila in 1964, dar nu au publicat un studiu despre ea pana in 1975. Apoi, au ratacit craniul, pana in 2011.

Craniul este cea mai veche fosila a unei balene cu cioc si, initial, a buimacit cercetatorii. Balenele cu cioc traiesc in ocean, la adancimi considerabile, dar fosila a fost descoperita la 740 de kilometri distanta de coasta est-africana din prezent, la o altitudine de 640 de metri.

Poate ca balena cu o lungime de 7 metri a trait in Oceanul Indian, dar, din greseala, s-a ratacit urcand pe cursul unui rau ce a purtat-o in zona ce astazi este cunoscuta drept Kenya, spun cercetatorii.

„Am ajuns la ideea ca a folosit un sistem de rauri destul de mare, pentru ca balena a fost gasita in sedimente de lacuri care sunt amestecate cu sedimente de rauri”, a precizat Wichura. „Deci putem spune ca a murit intr-un mediu de rauri si lacuri”.

Dar fosila a ramas nestudiata timp de aproape 40 de ani, pana cand oamenii de stiinta au redescoperit-o la Universitatea Harvard.

Odata recuperat, craniul i-a ajutat pe Wichura si colegii sai sa dateze ridicarea platoului est-african. Ei s-au intrebat cat de jos se afla platoul inainte ca topografia regiunii sa se modifice, asa ca au cautat alte cazuri de balene care s-au pierdut prin retele de rauri. De exemplu, o balena a esuat in Tamisa in 2006, iar balene ucigase au ajuns in raul Columbia, in nord-vestul Pacificului, SUA.

Cercetatorii s-au folosit de gradul de inclinatie al celui mai abrupt rau din rapoartele gasite si l-au aplicat la raul preistoric folosit de balena. Deci, daca raul antic se inalta cu 4 cm per km incepand de la coasta, platoul est-african se afla la o altitudine situata intre 24 m si 37 de metri in momentul in care balena s-a ratacit si a murit (diferenta intre valori se datoreaza luarii in considerare a diferitelor rute pe care balena le-ar fi putut folosi cand a iesit din Oceanul Indian).

Considerand ca platoul se afla, acum, la o altitudine de 620 de metri, partea nordica a platoului est-african trebuie ca s-a ridicat cu aproape 590 m in 17 milioane de ani, au determinat cercetatorii.

Mai mult, Wichura a descoperit ca acum 13,5 milioane de ani, o parte din ridicarea platoului incepuse deja. Fara craniul redescoperit, datarea inaltarii ar fi fost dificila, spune omul de stiinta.

Sursa: scienceworld.ro

Citeste caplimpede