Acasă Stirile zilei Stiinta Descoperire uimitoare: Satelitul lui Jupiter ascunde un ocean ingropat!

Descoperire uimitoare: Satelitul lui Jupiter ascunde un ocean ingropat!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Luna joviana Ganymede ascunde un ocean sarat ingropat, au descoperit oamenii de stiinta care au folosit Telescopul Spatial Hubble.

Oceanul de pe Ganymede – care se afla sub o scoarta groasa de gheata – ar putea gazdui mai multa apa decat cantitatea aflata pe suprafata Pamantului, conform oficialilor NASA. Cercetatorii cred ca stratul oceanic are o grosime de 100 km, de 10 ori mai mult decat adancimea oceanelor de pe Pamant, a adaugat NASA. Noua descoperire a Telescopului Spatial Hubble i-ar putea ajuta pe cercetatori sa invete mai multe despre pletora de lumi ce ar putea contine apa.

„Sistemul solar pare, acum, a fi un loc destul destul de umed”, spune Jim Green, director pentru stiinte planetare al NASA.

Oamenii de stiinta sunt in mod special interesati de a invata mai multe despre lumile ce contin apa pentru ca viata, asa cum o stim, depinde de prezenta apei, pentru a putea exista.

Cercetatorii au mai descoperit si ca pe suprafata lunii Ganymede par a fi existat inundatii. Partile mai „noi” ale lunii, ce apar intr-o harta video, s-ar fi putut forma cand apa a iesit din interiorul lunii prin falii sau criovulcani, candva de-a lungul istoriei satelitului natural, a precizat Green.

Oamenii de stiinta suspecteaza de mult ca pe Ganymede se afla un ocean de apa lichida – cea mai mare luna din Sistemul Solar, cu un diametru de aproape 5.268 km. Sonda Galileo a masurat campul magnetic de pe Ganymede in 2002, oferind niste date ce sustineau teoria conform careia luna avea un ocean. Descoperirile provenite de la telescopul Hubble sunt cele mai convingatoare date care sustin teoria oceanului aflat sub suprafata satelitului natural, conform NASA.

Cercetatorii s-au folosit de Hubble pentru a monitoriza aurorele de pe Ganymede, panglici de lumina de la poli create de campul magnetic la lunii. Aurorele sunt, de asemenea, influentate si de campul magnetic al planetei Jupiter datorita apropierii lunii fata de planeta-mama.

Atunci cand campul magnetic jovian se modifica, la fel se imtampla si cu cel al lunii Ganymede. Cercetatorii au putut urmari cele doua aurore „leganandu-se” inainte si inapoi cu Hubble. Aurora de pe Ganymede nu s-a leganat atat de mult pe cat s-au asteptat, deci, prin monitorizarea miscarii, oamenii de stiinta au concluzionat ca un ocean aflat sub suprafata lunii era, cel mai probabil, responsabil pentru atenuarea modificarilor create de Jupiter din aurora de pe Ganymede.

„Intotdeauna incercam sa gasesc alte moduri prin care putem folosi telescopul”, a precizat Joachim Saur, geofizician si seful echipei care a facut noua descoperire. „Exista o modalitate prin care poti folosi telescopul pentru a privi in interiorul corpului planetar? Apoi, m-am gandit ca raspunsul sta in aurore! Datorita faptului ca aurorele sunt controlate de campul magnetic, daca observi aurorele intr-un mod adecvat, poti afla ceva despre campul magnetic. Daca ajungi sa cunosti campul magnetic, atunci afli ceva despre interiorul lunii”.

„Vanarea” aurorelor pe alte planete ne-ar putea ajuta pentru a identifica lumile bogate in apa, in viitor, a declarat Heidi Hammel, vice-presedinte executiv al Asociatiei Universitatilor pentru Cercetari in Astronomie. Oamenii de stiinta ar putea cauta aurore ce se „leagana” pe exoplanete ce ar putea gazdui apa folosindu-se de lectiile invatate in urma observatiilor facute de Hubble asupra lunii Ganymede.

Astronomii ar putea detecta oceane de pe planete aflate langa stele active magnetic folosind metode similare celor folosite de Saur si echipa sa, a mai adaugat Hammel.

„Prin monitorizarea activitatii aurorale pe exoplanete, am putea deduce prezenta apei pe sau in interiorul unei exoplanete”, spune Hammel.

„Acum, nu va fi ceva usor – nu va fi la fel de usor ca in cazul lui Ganymede si Jupiter, si nici chiar acolo nu a fost usor. Ar putea necesita telescoape mult mai mari decat Hubble, ar putea necesita un telescop spatial viitor, dar, oricum, acum este un instrument pe care nu-l aveam inaintea efortului lui Joachim si al echipei sale”.

Lunile lui Jupiter sunt tinte populare pentru viitoarele misiuni spatiale. Agentia Spatiala Europeana planuieste sa trimita o sonda denumita JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) spre Jupiter si lunile sale in 2022. JUICE ar trebui sa studieze Europa, Callisto si Ganymede. Si NASA este interesata de sistemul jovian. Oficialii spera sa trimita o sonda pe Europa pana la mijlocul anilor 2020.

NASA va sarbatori cea de-a 25-a aniversare a telescopului Hubble in acest an.

„Aceasta descoperire marcheaza un punct de referinta important, subliniind ce poate infaptui Hubble”, a declarat John Grunsfeld, administrator asistent al Misiunii Stiintifice din cadrul NASA. „In 25 de ani petrecuti pe orbita, Hubble a facut numeroase descoperiri in sistemul nostru solar. Un ocean aflat sub o scoarta inghetata de pe Ganymede ofera numeroase posibilitati pentru viata aflata in afara Pamantului”. 

Sursa: scienceworld.ro