Acasă Stirile zilei Stiinta FOSILA unei specii necunoscute de PHYTOSAUR, veche de 200 de milioane de...

FOSILA unei specii necunoscute de PHYTOSAUR, veche de 200 de milioane de ani, descoperita in Texas!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fosila unei specii necunoscute de phytosaur, asemanator crocodililor, care a trait in urma cu mai mult de 200 de milioane de ani, a fost descoperit in Texas.

Reptilele din grupul Phytosaur-ilor se hraneau cu pesti si alte animale pe care le vanau de-a lungul malurilor raurilor si lacurilor din Triassic. Noua specie a primit denumirea de Machaeroprosopus lottorum, iar pornind de la masuratorile craniului, specimenul respectiv masura aproximativ 5 metri lungime.

„Aceste reptile aveau practic acelasi mod de viata ca si crocodilii moderni, traiau in apropierea apei, hranindu-se cu pesti si cu orice alte animale care ajungeau pe marginea cursurilor de apa pentru a se adapa”, conform lui Bill Mueller, paleontolog la Museum of Texas Tech University.

Fosilele de phytosaur sunt relativ comune in Canionul Cooper din Garza County, Texas, zona in care a fost descoperit si noul specimen. In prezent aceasta zona este arida, dar in Triassicul Tarziu era acoperita de o padure de conifere si de ferigi arborescente care inconjura un lac in care vanau phytosaurii.

Descoperirea propriu-zisa a acestui craniu a avut loc inca din 2001, cand un cercetator din cadrul Texas Tech, Doug Cunningham, desfasura o serie de sapaturi in zona. Craniul a fost excavat cu tot cu roca in care era conservat, fiind transportat la muzeu unde s-au derulat apoi operatiunile de extragere a fosilei din patul de roca.

Dupa indepartarea patului de roca, Bill Mueller si colegii sai au comparat trasaturile acestui craniu cu cele ale altor cranii de phytosaur si au descoperit ca este vorba despre o specie necunoscuta.

Phytosaurii au trait in Triassicul Tarziu (acum 230 — 203 milioane de ani). Craniul descoperit apartine unei femele si masoara aproximativ 1 metru lungime. Caracteristicile botului indica faptul ca aceste animale se hraneau preponderent cu pesti, dar probabil si cu alte animale mai mici care ajungeau pe malul apelor pentru a se adapa. Craiul seamana foarte mult cu cel de aligator, insa fosele nazale sunt amplasate in apropierea ochilor, la baza botului, nu la capatul sau, asa cum se intampla in cazul aligatorilor.

Sursa: agerpres.ro