Acasă Stirile zilei Ministrul Sanatatii: Pandemia e controlabila. Cand am putea scapa de masca de...

Ministrul Sanatatii: Pandemia e controlabila. Cand am putea scapa de masca de protectie

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, considera ca epidemia de coronavirus se afla pe o panta descendenta in Romania, este controlabila si se pot pregati noi masuri de relaxare de la 15 iunie. Daca totul merge bine, in august ne-am putea intoarce la o viata de „cvasi-normalitate”. Este momentul in care s-ar putea renunta chiar si la mastile de protectie, a aratat Nelu Tataru, vineri seara, intr-un interviu pentru Digi24. Ministrul a explicat insa ca ar putea interveni si o situatie contrara si a detaliat in ce conditii restrictiile ar putea fi reintroduse.

Nelu Tataru crede ca pandemia este controlabila in acest moment, dar asta numai printr-o colaborare cu populatia. „Noi avem instrumentele, avem normele, avem ordinele de ministru, dar populatia trebuie sa respecte aceste norme”, a punctat Nelu Tataru.

Epidemia de coronavirus din Romania s-ar putea incheia cu un bilant de circa 20.000 de imbolnaviri, este de parere ministrul sanatatii.

„Am trecut de varf, suntem pe panta descendenta. Ca numar total de cazuri infectate, aflate in analiza noastra, cred ca o sa ne apropiem de 20.000, dar avand o crestere mica sau nesemnificativa de la o zi la alta sau alternand, mergand totusi pe o scadere progresiva a acestui numar de cazuri. in acest moment avem sub 5.000 de cazuri active din cele circa 18.600”, a aratat Nelu Tataru.

„Am avut o alternanta a numarului de cazuri, am avut doua zile cu o crestere a cazurilor noi, dar tot timpul am ramas sub 200 de cazuri la Terapie Intensiva, suntem pe panta descendenta”, a subliniat ministrul.

El a spus ca in prezent autoritatile gestioneaza primele 15 zile de relaxare dupa starea de urgenta, insa dupa 1 iunie este pregatita o a doua etapa, destul de bogata in masuri de relaxare.
Cat timp vom ramane cu masti?

Luarea temperaturii la intrarea in marile magazine si institutii, echivalenta unui minim triaj epidemiologic, ramane deocamdata in vigoare. Daca se repecta sau nu aceasta masura de „termoscanare”, de asta se ocupa organele de control ale Ministerului de Interne – politia, jandarmeria, politia locala, DSU, pompierii. Ei evalueaza si controleaza fiecare agent economic, a precizat Nelu Tataru. Pot fi si amenzi, dar poate surveni si inchiderea acelui agent economic, daca se dovedeste ca a devenit un spatiu de transmitere, a avertizat ministrul.

Ce va fi mai departe depinde de evolutia pana in 15 iunie.

S-ar putea renunta, de pilda, la masti in functie de evolutia pandemiei. „Ne gandim ca la sfarsitul lui iulie – august, sa ajungem la o viata cvasi-normala, urmand sa fim pregatiti in eventualitatea celui de-al doilea val”, a spus Nelu Tataru.

De la 15 mai nu mai exista impartirea in zone rosii si zone galbene a tarilor. Acum, cand o persoana vine din strainatate, trebuie sa stea in izolare la domiciliu doua saptamani, cu unele exceptii. Este posibil insa sa se renunte si la masura izolarii la domiciliu atunci cand o persoana vine din strainatate, dupa 15 iunie, cu conditia sa existe o evolutie favorabila a epidemiei, a explicat Nelu Tataru.

„Ramane ca impreuna cu INSP, cu Centrul National de Control si Supraveghere a Bolilor Transmisibile sa evaluam fiecare zi a acestor relaxari avand si norme de aplicare, dar si unele restrictii pe care le putem reimpune, in masura in care vom vedea ca masura este nefavorabila. Pana acum nu avem un motiv real sa ne gandim la aceste restrictii. in masura in care vom respecta precautiile si regulile de igiena, de distantare sociala in locurile publice, unde avem adunari populationale, putem spune ca vom merge si cu a treia etapa de relaxare dupa 15 iunie”, a declarat Nelu Tataru.

In ceea ce priveste previzionarea unui eventual al doilea val, o contributie o va avea si studiul de seroprevalenta care va incepe in iunie si care va arata in ce masura populatia Romaniei a trecut prin boala. „La sfarsitul lunii iulie, inceputul lui august vom avea si rezultatul”, a declarat ministrul.

Deocamdata suntem pe o pata descendenta a epidemiei, chiar daca alterneaza cu o zi sau doua in care avem o crestere a numarului de cazuri fata de ziua precedenta, dar nu suntem intr-o situatie care sa ne ingrijoreze. Trebuie respectate acele precautii, iar populatia trebuie sa inteleaga ca orice masura de relaxare se face gradual, progresiv, avand si niste contramasuri cand evolutia este nefavorabila, a punctat Nelu Tataru.

Astfel, „o crestere brusca a numarului de cazuri noi, o crestere a adresabilitatii unitatilor de primiri urgente cu simptomatologie respiratorie, o crestere a numarului de cazuri in terapie intensiva, care sa sufoce sistemul medical si sectiile de ATI, acela ar fi un moment in care ar trebui sa luam alte decizii”, a aratat ministrul Tataru. El a subliniat insa ca pentru reintroducerea restrictiilor ar trebui sa asistam la „o crestere constanta si exponentiala” a numarului de cazuri.

Ministrul este optimist. „Urmarind evolutia de pana acum, spiritul civic, normele de aplicare, ordinele de ministru, ordinele de comandant, hotararile CNSU, mergem spre o evolutie favorabila”, spune el.

Citeste mai mult pe Digi24