Acasă Special Opinii Cristian Tudor Popescu da cartile pe fata despre banii primiti de la...

Cristian Tudor Popescu da cartile pe fata despre banii primiti de la UE: „Sa ne amintim ce spunea PSD: ca UE isi bate joc de Romania, ca noi suntem ultima gaina din gostat, ca ne trateaza ca pe niste sclavi”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu ironizeaza declaratiile anit-UE ale PSD dupa ce Comisia Europeana a decis ca Romania sa primeasca 33 de miliarde de euro ca parte a planului de redresare economica dupa efectele pandemiei de coronavirus. „Uite ca Romania primeste „de la nenorocitii aia de la UE, antiromanii aia” a 6-a suma din UE”, arata CTP.

„Sa ne amintim ce spunea PSD, ce a tot spus in ultimii ani si in ultimele luni si in ultimele saptamani. Pana in ultimul moment, PSD a spus ca UE isi bate joc de Romania, ca noi suntem ultima gaina din gostat – va spun eu, nu PSD – ca noua nu ne dau bani, ca aia mari isi dau intre ei, ne trateaza ca pe niste sclavi de care au nevoie sa le stranga recoltele Sparanghela Merkel.

Uite ca Romania primeste „de la nenorocitii aia de la UE, antiromanii aia” a 6-a suma din UE. Din aceasta suma o parte de peste 50% sunt granturi sau credite nerambursabile, adica nu trebuie sa dam banii inapoi. Ce ramane sunt credite. Este un ajutor substantial pe care Romania il primeste din partea UE.

Ce va face Romania? Pericolul e foarte mare ca, fiind an electoral, sa se incerce acum cu toate mijloacele sa fie folositi pentru castigarea de voturi, sa nu fie folositi in directia pe care o doreste UE, care ar face binele cel mai mare Romaniei: dezvoltarea infrastructurii, reforme administrative, constructii, proiecte de stat, samd, care sa readuca locuri de munca din cele pierdute si sa genereze plusvaloare si venituri. Insa tentatia politicienilor este mare. E mult mai greu decat cu bugetul statului, am vazut ce se poate face cu el. Poti sa-i dai bani lui cuscru, lui cumatru, fara prea mari probleme cand esti la putere, dar cu bani europeni mai greu. Se poate, dar este mai greu.

S-ar putea sa avem niste probleme in directia asta cu doamna procuror-sef Laura Codruta Kovesi, care exact cu asta se ocupa, cu utilizarea corecta a fondurilor europene. Daca vor fi incercari de sifonare, nu cred ca doamna Kovesi va fi milostiva cu guvernarea din Romania si cu politicienii din Romania.

(…) Daca stii sa o utilizezi, e o suma mare. 33 de miliarde de euro este o suma mare. Haideti sa ne gandim. Nu e un miliard. Se pot face autostrazi, sa termini ce ai inceput: linia din Bucuresti pana la Otopeni, soseaua de centura in Bucuresti si in alte orase. Sunt atatea lucruri care se pot face”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Romania se situeaza printre statele care vor beneficia cel mai mult de fondurile alocate prin noul instrument de redresare, in valoare de pana la 750 de miliarde de euro, prezentat miercuri de Comisia Europeana, potrivit unui document consultat de agentia DPA, citata de Agerpres.

Potrivit acestui document, Executivul comunitar a alocat pentru Romania suma de 19,626 miliarde de euro, reprezentand granturi, singurele state care au alocate sume mai mari fiind: Italia (81,8 miliarde de euro), Spania (77,32 miliarde de euro), Franta (38,77 miliarde de euro), Polonia (37,69 miliarde de euro), Germania (28,8 miliarde de euro) si Grecia (22,56 miliarde de euro).

Comparativ, o serie de state dezvoltate au alocate granturi de valori mult mai mici precum Danemarca, 2,15 miliarde de euro, Belgia 5,48 miliarde de euro, Olanda, 6,75 miliarde de euro, Austria, 4,04 miliarde de euro, Finlanda, 3,46 miliarde de euro, si Suedia, 4,69 miliarde de euro.

Pe langa granturi, statele membre UE vor beneficia si de imprumuturi. In cazul Romaniei, documentul consultat de DPA prevede imprumuturi in valoare de 11,580 miliarde de euro astfel ca suma totala, granturi si imprumuturi, alocata Romaniei este de 31,206 miliarde de euro.

Comparativ, Italia ar urma sa primeasca fonduri in valoare totala de 173 miliarde de euro, din care 81,8 miliarde de euro sub forma de granturi si 91 miliarde de euro sub forma de imprumuturi, iar Spania va primi o suma totala de 140 miliarde de euro, din care 77,32 miliarde de euro sub forma de granturi si 63 de miliarde de euro sub forma de imprumuturi. Urmeaza Polonia, cu o suma totala de 63,83 de miliarde de euro, Franta cu 38,772 de miliarde de euro, Grecia cu 31,997 de miliarde de euro, Romania cu 31,206 de miliarde de euro si Germania cu o suma totala de 28,806 de miliarde de euro.

Potrivit planului Comisiei, banii vor fi oferiti sub forma de granturi si imprumuturi. Statele membre vor trebui sa solicite finantare, prezentand proiectele pentru care ar dori sa cheltuie banii.

Insa propunerea prezentata miercuri de Comisia Europeana are nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre UE, care au opinii diferite cu privire la acest subiect.