Contin saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, clor, fier, cupru, mangan caroten) si vitaminele A, B, C, E si F. Maslinele actioneaza ca un laxativ usor, diminueaza durerile de stomac prin reducerea efectului aciditatii sucurilor gastrice. Un regim alimentar bogat in ulei de masline si masline poate scadea concentratia de zahar in sange si reduce nevoia de insulina a diabeticilor.
Desigur, unul dintre motivele pentru care cu totii asteptam primavara este bogatia ei de verdeturi. Leurda, urzicile, untisorul, ceapa verde, patrunjelul, spanacul si salata verde ne ofera toate o varietate de vitamine si de minerale dupa care organismul nostru „tanjeste“ la iesirea din iarna. „Dintre alimentele primaverii, prin efectele lor se remarca papadia (frunzele), care tonifica si detoxifica organismul si este puternic hepatoprotector, sparanghelul, care poate atenua simptomele celor meteosensibili, leurda, urzica, usturoiul si ceapa verde. Toate acestea, in combinatie cu ulei extravirgin de masline autentic, sunt indicate si pentru a tonifia neuronii, sistemul nervos central fiind pus la incercare de tranzitia de la iarna la primavara“, explica prof. dr. Mencinicopschi, in cartea sa „Noua ordine alimentara: Si noi ce mai mancam“.
Preparate fara ou, pastele au putine calorii, iar cele din faina integrala contin multe fibre. Carbohidratii refac stocul de glucide lente si aduc energie organismului. Gatite de post (adica fara unt, smantana, mezeluri) si consumate la pranz sau seara, pastele sunt satioase si te energizeaza. In plus, poti evita senzatia de foame de la ora 23.00.