Acasă Sanatate Invata cum iti functioneaza inima! Cand este pulsul scazut periculos pentru sanatate!

Invata cum iti functioneaza inima! Cand este pulsul scazut periculos pentru sanatate!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Evidenta tensiunii si a pulsului te ajuta sa inveti cum iti functioneaza inima si ce riscuri prezinti de boala cardiaca. Un ritm cardiac normal in repaos este intre 60 si 100 de batai pe minut. In general un puls mai slab inseamna ca muschiul inimii nu are suficiente batai pentru a-si indeplini sarcina. Iar daca pulsul coboara prea mult, poate deveni periculos.

Ce este pulsul

Pulsul este numit si ritm cardiac. Acesta arata de cate ori bate inima pe minut, cand distribuie sange, oxigen si nutrienti in sistemul circulator. Pulsul variaza pe parcursul unei zile. Pulsul in repaos este ritmul pe care il are o persoana dimineata, dupa o noapte dormita. De-a lungul zilei pulsul poate accelera sau poate incetini, in functie de activitate, stres si alimentatie. In general, un puls mai slab inseamna ca muschiul inimii este puternic si lucreaza mai eficient.
Cum iti iei pulsul

Iti poti lua pulsul la gat sau la incheietura. Cu ajutorul primelor doua degete, iti gasesti pulsul la incheietura sau pe o parte a gatului. Numara bataile timp de un minut sau timp de 10 secunde si inmulteste cu 6. Ritmul cardiac in repaos cu valori cuprinse intre 60 si 100 este considerat normal.

Bradicardia

Bradicardia este termenul medical folosit pentru a denumi ritmul cardiac scazut. Un ritm cardiac scazut poate fi cauzat de boli metabolice si deteriorari la nivelul structurii inimii. Un dezechilibru de electroliti si unele medicamente, de asemenea, pot face pulsul inimii sa scada. Dupa Asociatia Americana a Inimii, bradicardia este diagnosticul pus in cazurile in care pulsul scade sub 60 de batai pe minut. Cu toate acestea, in cazul sportivilor de performanta, un puls de 60 sau chiar mai mic in stare de repaos nu prezinta motive de ingrijorare.
Simptome si complicatii

Cand pulsul scade prea mult, te poti simti ametit, ai senzatia ca ti se invarte capul, poti simti ca lesini sau resimti o stare profunda de oboseala. Poti risca sa suferi un atac de cord. Daca prezinti aceste simptome, este bine sa consulti un medic. Daca nu este tratata, bradicardia poate duce la dureri in piept, tensiune marita si insuficienta cardiaca. Medicul iti va face o electrocardiograma sau alt tip de teste cardiace pentru a vedea daca prezinti vreun risc. Numai medicul tau poate sa determine la ce nivel poate fi considerat pulsul periculos si iti poate prescrie tratamentul adecvat.
Cum afecteaza bauturile ritmul cardiac?

Un puls normal in stare de repaos este undeva intre 60 si 100 batai pe minut. Multi factori pot influenta ritmul cardiac, emotia, temperatura, pozitia corpului, activitatea fizica, dimensiunea corpului, forma fizica si mancarea si bautura. Anumite bauturi pot influenta ritmul cardiac, sa-l incetineasca sau sa-l accelereze. In unele cazuri poate fi o situatie periculoasa.
Cafeaua si ceaiul

Cafeaua si unele ceaiuri pot contine cafeina. Desi multa lumea consuma cafea sau ceai pentru a-si mari functia creierului si a deveni mai activi, aceasta mai are si alte efecte. Cafeina este un stimulent care stimuleaza sistemul cardiovascular, marind ritmul cardiac si tensiunea. Efectele cofeinei asupra ritmului cardiac pot fi simtite in 15-45 de minute de la consum.
Alcoolul

Alcoolul are un efect depresiv asupra corpului. Nu numai ca incepe sa deprime functionarea creierului, deprima si sistemul cardiovascular. Dupa consumul de alcool, ritmul inimii incetineste. Din acest motiv, abuzul de alcool poate fi periculos. Consumul in exces poate incetini ritmul cardiac si respiratia si poate scadea tensiunea atat de mult incat poti simti o stare de somnolenta sau chiar o pierdere a cunostintei.
Bauturi energizante

Cele mai multe bauturi energizante combina doua ingrediente: taurina si cafeina. Taurina este un amino acid si cafeina este stimulenta. Ambele substante maresc nivelul de energie, dar si ritmul cardiac. Un studiu prezentat la Sesiunea Stiintifica a Asociatiei Americane a Inimii din 2007 a analizat efectele consumului unei bauturi energizante, care contine taurina si cafeina, asupra functiei cardiovasculare. Participantii au consumat ambele substante timp de sapte zile si li s-a monitorizat zilnic ritmul cardiac, EKG si tensiunea. In prima zi, s-a manifestat in medie o crestere a ritmului cardiac cu 7.8 %; pana in a saptea zi media a crescut cu 11%. In mod evident, combinatia dintre taurina si cafeina mareste ritmul cardiac.
Recomandari

In unele cazuri, mai ales in cazul persoanelor care sufera de boli cardiace sau prezinta risc pentru acestea, cresterea sau scaderea ritmului cardiac poate fi periculos. Ai grija ce consumi si citeste cu atentie etichetele produselor. Consulta medicul cu privire la bauturile pe care le poti consuma in siguranta.

Sursa: viataverdeviu