Acasă Multimedia Videogalerie Intr-un FILM realizat acum 112 ani este prezentat modul in care oamenii...

Intr-un FILM realizat acum 112 ani este prezentat modul in care oamenii isi imaginau ZBORUL in spatiu! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un film de acum 112 ani prezinta un cadru in care oamenii din cele mai vechi timpuri isi imaginau zborul in spatiu.

Ce-ar fi daca am putea ajunge pe Luna? Aceasta intrebare i-a fascinat pe oameni din cele mai vechi timpuri pana in 1969, cand Neil Armstrong si Buzz Aldrin au pasit pe suprafata satelitului natural al Pamantului. Romanele „De la Pamant la Luna” si „In jurul Lunii”, de Jules Verne, precum si „Primii oameni in Luna”, de H.G. Wells, au servit drept inspiratie pentru „Le voyage dans la Lune” (Voiaj in Luna), unul dintre primele filme stiintifico-fantastice si, probabil, primul film care exploreaza posibilitatea zborului in spatiu.

Le voyage dans la Lune a fost regizat de cineastul francez Georges Melies acum mai bine de o suta de ani si a fost un succes international la momentul lansarii. Actiunea urmareste membrii unui club de astronomie in calatoria lor pe Luna si inapoi. Melies, care si joaca intr-unul dintre rolurile principale in film, vindea fiecare copie alb-negru cu 560 de franci, in timp ce pentru varianta color cerea 1.000 de franci. Visul sau, de a cuceri publicul american, nu avea insa sa se materializeze, pentru ca un angajat al lui Thomas Edison a furat si a copiat un negativ, lansand filmul in Statele Unite, fara ca Melies sa aiba parte de profitul cuvenit.

Un cadru din pelicula turnata de Melies in 1902 a devenit o imagine emblematica pentru cinematografie si pentru zborul in spatiu deopotriva, relateaza NASA. Captura video il infatiseaza pe Omul din Luna, caricaturizat, fiind lovit in ochi de nava spatiala, o aluzie la o expresie in limba franceza care exprima o traiectorie exacta.

Filmul nu mai intra sub incidenta drepturilor de autor si poate fi urmarit integral pe Internet, fie in versiunile originale de 18 sau 16 minute, la o viteza de 12, respectiv 14 cadre pe secunda, fie in versiunea de 24 de cadre pe secunda, colorata si acompaniata de muzica.

Sursa: mediafax.ro