Acasă Cultura Cinemagia Globurile de Aur 2016! Un roman joaca in cel mai bun film...

Globurile de Aur 2016! Un roman joaca in cel mai bun film strain!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pelicula maghiara „Son of Saul”, cu actorul roman Levente Molnár in distributie, a fost desemnat „cel mai bun film strain”, la editia din 2016 a Globurilor de Aur, potrivit site-ului evenimentului.

Cea de-a 73-a editie a premiilor Globul de Aur, decernate de Asociatia presei straine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA), are loc in momentul difuzarii acestei stiri, la Los Angeles. Ceremonia este prezentata de actorul britanic Ricky Gervais.

„Saul Fia/ Son of Saul”, propunerea Ungariei pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film intr-o limba straina alta decat engleza la premiile Oscar 2016, reprezinta debutul in lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes si a fost distins cu marele premiu al juriului la gala de anul trecut a Festivalului de la Cannes, scrie Mediafax.

In luna decembrie, „Son of Saul” a fost inclus pe lista scurta a celor noua pelicule eligibile pentru nominalizarea la premiul Oscar pe 2016 la categoria „cel mai bun film strain”. Gala premiilor Oscar va avea loc pe 28 februarie, la Los Angeles.

Filmul „Son of Saul” este o coproductie Ungaria-Franta si a fost extrem de apreciat de critica de specialitate, fiind in topul preferintelor acesteia. Subiectul filmului este centrat pe doua zile din viata lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria fortat sa lucreze pentru nazisti in camerele de gazare de la Auschwitz.

Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie in acest film: il interpreteaza pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alaturi de el in lagarul de concentrare.

„E un subiect care ma intereseaza personal. Respect si admir enorm capacitatea acestui popor (evreu) de a rezista prin cultura, educatie, comunitate. Duc lipsa amalgamului, candva mult mai accentuat, specific Romaniei, dat de convietuirea pasnica – si mutual benefica – a diverselor comunitati (evrei, germani, unguri, armeni, greci etc.). imi imaginez cum ar arata Romania cu aceste comunitati. Cred in puterea pe care o poate avea acest «pestrit» de popoare, natii, etnii si ii duc dorul. Nu pot percepe si intelege nici pana in ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot sa concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte”, spunea Levente Molnár, dupa includerea filmului in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes.

Dupa premierea peliculei la Cannes, Levente Molnár afirma, pentru MEDIAFAX, ca a fost o onoare sa fie implicat intr-un asemenea proiect. „Este o echipa foarte sincera, foarte tanara si nu ne vine sa credem ce se intampla”, spunea Levente Molnár, vorbind despre succesul de care se bucura filmul.

Levente Molnár mai spunea la momentul respectiv ca „Son of Saul” este prima sa colaborare cu regizorul László Nemes, precizand ca filmul are un subiect „care nu poate fi numit usor” si „care nu este indestulator dezbatut”.

Levente Molnár, nascut pe 10 martie 1976, la Baia Mare, a studiat actoria la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002, este actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat cu personalitati precum Silviu Purcarete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgotiu, László Bocsárdi, Mihai Manutiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder si Mona Marian, potrivit informatiilor de pe site-ul sau personal.

Printre filmele in care a jucat se numara „The Fixer” (regia Adrian Sitaru), „Chuck Norris vs Communism” (regia Ilinca Calugareanu) „Ferry” (regia Daniel Nickson) „Fragment viu” (regia Bántó Csaba, Iszlai József), „Blutsbrüder teilen alles” (regia Wolfram Paulus), „Radio” (regia Pünkösti Laura), „Un alt Craciun” (regia Tudor Giurgiu), „Morgen” (regia Marian Crisan), „Any Given Father” (regia Cristan Circu), „Biliard” (regia Mészáros Péter), „Tetemrehívás” (regia Hatházi András).

Vezi lista castigatorilor

Premiile pentru cel mai bun film si pentru cea mai buna regie s-a dus la „The Revenant”, pelicula care l-a avut pe DiCaprio in rolul principal.

Lungmetrajul „Carol“ a primit cinci nominalizari la patru categorii de premii: Cel mai bun film-drama, Cel mai bun regizor (Todd Haynes), Cel mai bun rol principal feminin intr-un film (Cate Blanchett si Rooney Mara) si Cea mai buna coloana sonora (Carter Burwell).

La editia din 2016, premiul Globul de Aur pentru intreaga cariera a fost decernat actorului si regizorului Denzel Washington.

Castigatori Globurile de Aur 2016

CINEMA

Castigator Cel mai bun film – drama: “The Revenant”

Castigator Cel mai bun film – comedie/ musical: “The Martian”

Castigator Cea mai buna regie: Alejandro Inarritu, pentru “The Revenant”

Castigator Cel mai bun rol principal masculin intr-un film – drama: Leonardo DiCaprio, pentru rolul din “The Revenant”

Castigator Cel mai bun rol principal masculin intr-un film – comedie/ musical: Matt Damon, pentru rolul din “The Martian”

Castigator Cel mai bun rol principal feminin intr-un film – drama: Brie Larson, pentru rolul din “Room”

Castigator Cel mai bun rol principal feminin intr-un film comedie/ musical: Jennifer Lawrence, pentru rolul din “Joy”

Castigator Cel mai bun actor intr-un rol secundar intr-un lungmetraj: Sylvester Stallone, pentru rolul din “Creed”

Castigator Cea mai buna actrita in rol secundar intr-un lungmetraj: Kate Winslet, pentru rolul din „Steve Jobs”

Castigator Cel mai bun scenariu: Aaron Sorkin, “Steve Jobs”

Castigator Cel mai bun film de animatie: “Inside Out”

Castigator Cel mai bun film strain: ”Saul fia/Fiul lui Saul” (Ungaria)

Castigator Cea mai buna coloana sonora: Ennio Morricone, “The Hateful Eight”

Castigator Cel mai bun cantec: “Writing’s on the Wall”, interpretat de Sam Smith si Jimmy Napes pe coloana sonora a “Spectre”

TELEVIZIUNE

Castigator Cel mai bun serial de televiziune – drama: “Mr. Robot”

Castigator Cel mai bun serial de televiziune musical/ comedie: “Mozart in the Jungle”

Castigator Cel mai bun film de televiziune/ miniserie: “Wolf Hall”

Castigator Cel mai bun actor in rol principal intr-un serial – drama: Jon Hamm, pentru rolul din “Mad Men”

Castigator Cea mai buna actrita intr-un rol principal intr-un serial de televiziune – drama: Taraji P. Henson, pentru rolul din “Empire”

Castigator Cel mai bun actor in rol principal intr-un serial comedie/ musical: Gael Garcia Bernal, pentru rolul din “Mozart in the Jungle”

Castigator Cea mai buna actrita in rol principal intr-un serial de comedie/ musical: Rachel Bloom, pentru rolul din “Crazy Ex-Girlfriend”

Castigator Cel mai bun actor in rol principal intr-o miniserie/ film de televiziune: Oscar Isaac pentru rolul din “Show Me a Hero”

Castigator Cea mai buna actrita in rol principal intr-o miniserie/ film de televiziune: Lady Gaga, pentru rolul din “American Horror Story: Hotel”

Castigator Cea mai buna actrita in rol principal intr-un serial de comedie/ musical: Rachel Bloom, pentru rolul din “Crazy Ex-Girlfriend”

Castigator Cel mai bun actor intr-un rol secundar intr-un serial, miniserie, film TV: Christian Slater, pentru rolul din “Mr. Robot”

Castigator Cea mai buna actrita in rol secundar intr-un serial, miniserie, film TV: Maura Tierney, pentru rolul din “The Affair”