Schimbarea orei la care luam micul dejun si cina cu 60 sau 90 de minute ar putea reprezenta secretul scaderii eficiente in greutate, sugereaza rezultatele unui studiu realizat pentru emisiunea difuzata de BBC, „Trust Me, I’m a Doctor” (Ai incredre in mine, sunt doctor).
Mai exact, rezultatele pozitive s-au inregistrat atunci cand ora obisnuita la care subiectii analizati luau micul dejun a fost schimbata, iar acestia au mancat cea mai importanta masa a zilei cu o ora si jumatate mai tarziu, iar cina au mancat-o cu o ora si jumatate mai devreme decat in mod normal.
Aceste modificari minore au dus la topirea mai rapida a excesului de grasime corporala, la scaderea nivelului colesterolui si a nivelului de zahar din sange, dupa cum au indicat analizele facute dupa cateva saptamani in care organismul s-a obisnuit cu noul program de mese, scrie Adevarul.
Experimentul a demonstrat, din nou, cat de nociv este sa mancam la ore tarzii din noapte, cu putin timp inainte sa ne culcam, caz in care nivelul de grasimi si de zahar din sange continua sa creasca pe parcursul a cateva ore in timpul noptii.
Cercetarea a aratat ca este important sa tinem cont mai degraba de orele la care mancam, decat de ceea ce mancam. Studiul desfasurat la Universitatea din Surrey, Anglia, condus de expertul in nutritie Jonathan Johnston, a mai relevat ca persoanele care petrec mai putin timp mancand in timpul zilei prezinta niveluri mai scazute de grasime corporala, un colesterol mai scazut, dar si un nivel mai mic de zahar in sange.
Experimentul a durat zece saptamani si a inclus 16 barbati si femei carora li s-a spus sa manance in acest timp tot ceea ce doresc.
Insa jumatate dintre ei au mancat micul dejun si cina la orele cu care erau obisnuiti de ani de zile, iar celorlalti li s-a spus sa manance micul dejun cu 90 de minute mai tarziu decat obisnuiau si cina cu 90 de minute mai devreme.
Doctorul Johnston considera ca noaptea avem parte de principala perioada in care organismul „posteste”, in vreme ce perioada de timp pe care o petrecem mancand ziua a crescut considerabil.
Convingerea lui este ca organismul are numai de castigat atunci cand perioada de hranire scade, iar cea in care postim creste (mai ales la orele la care organismul nu se asteapta sa mai primeasca hrana, adica seara tarziu), pentru ca modifica modul in care scadem in greutate, dar mai ales ne asigura o sanatate mai buna.