Acasă Stirile zilei Gabriela Firea a dezvaluit pe ce va cheltui bugetul de peste un...

Gabriela Firea a dezvaluit pe ce va cheltui bugetul de peste un miliard de euro al Capitalei! Cati bani se duc pe transport!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Gabriela Firea a anuntat, joi, cum se imparte bugetul de 1,1 miliarde de euro al Capitalei, edilul precizand ca s-au alocat sumele necesare realizarii studiilor de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, in valoare de 300 de milioane de euro.

„Am prevazut sumele necesare pentru intocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2000 de paturi, investitie care se va situa in jurul valorii de 300 milioane de euro. Avantajul unui spital construit de la zero este ca toate circuitele medicale pot fi configurate cu respectarea stricta a normelor legale, ceea ce atrage dupa sine o calitate ridicata a actului medical. Vreau sa va spun ca avem sectii in spitalele actuale ale municipalitaii care sunt ft aglomerate si este nevoie de construirea unui spital metropolitan ultramodern indeosebi pentru urmatoarele specialitati si sectii: oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensiva, recuperare medicala mari arsi”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, arata Mediafax.

Edilul a anuntat ca bugetul total alocat asistentei medicale in unitatile municipalitatii este de 95 milioane euro, din care 83 milioane de euro de la bugetul local, iar diferenta din transferuri de la ministerul Sanatatii pentru plata salariilor personalului din cabinetele medicale scolare. Aproape 16 milioane de euro sunt alocati dotarii celor 19 spitale din Capitala din subordinea municipalitatii. Primaria a prevazut 57 de euro din buget pentru investitii, 24 de milioane euro fiind destinate spitalelor Gomoiu si Foisor.

In ceea ce priveste locuintele sociale pentru tineri, au fost identificate pana in prezent 11 potentiale amplasamente, in toate cele 6 sectoare ale Capitalei, care ar cuprinde in jur de 12.000 de unitati locative. „in prezent, se afla in derulare proceduri de analiza cost-beneficiu, iar in bugetul pe 2017 al Directiei de Investitii au fost prinse sumele necesare pentru intocmirea studiilor de fezabilitate si a documentatiilor de urbanism”, a precizat edilul Capitalei.

„Am prins in bugetul pe anul acesta 1,3 milioane de euro reprezentand finantarea studiilor de fezabilitate pentru modernizarea unui numar de 42 de unitati de invatamant (scoli, gradinite, afterschool, licee), inclusiv pentru extinderea unui numar de 14 unitati de invatamant foarte aglomerate, obiectivul fiind ca in cel mai scurt timp sa nu se mai invete in trei schimburi in nicio scoala din Bucuresti”, a anuntat Firea.

5,7 milioane de euro vor fi bani destinati pentru expertize si dotari in vederea obtinerii autorizatiilor ISU pentru cele 47 de scoli prinse in proiectul derulat cu BEI care inca nu au aceste autorizari.

„La RATB au fost prevazuti 121 milioane de euro reprezentand subventia pentru diferenta de pret la transportul de calatori si 11 milioane de euro pentru investitii. La aceste sume se adauga 7 milioane de euro alocati Directiei de Transporturi a Primariei pentru achizitia de mijloace noi de transport in cadrul programului aprobat, in valoare de 492 milioane de euro care cuprinde 400 autobuze, 100 de troleibuze si 100 de tramvaie”, a declarat edilul Capitalei.

Pentru RADET au fost alocate 125 milioane de euro, din care 106 milioane euroreprezinta subventia pentru energia termica livrata populatiei, iar 19 milioane de euro investitii.

In ceea ce priveste lucrari de infrastructura din categoria poduri, pasaje si parcari au fost alocate aproximativ 80 milioane euro. Astfel, pentru continuarea lucrarilor la Penetratia Splaiul Independentei – Ciurel – Autostrada Bucuresti-Pitesti au fost alocate 37 milioane de euro iar pentru finalizarea lucrarilor pe sos. Pantelimon – reabilitare sistem rutier si linii de tramvai, 15,4 milioane de euro. De asemenea, au fost alocati bani pentru continuarea lucrarilor la penetratia Prelungirea Ghencea – Domnesti, strapungerea Buzesti – Berzei – Uranus si Piata Eroii Revolutiei.

„Au fost alocate 11 milioane de euro pentru demararea lucrarilor (proiectare si executie) pentru 3.100 de locuri de parcare dispuse in parcari subterane precum si in Park&Ride Cora Pantelimon”, a mai anuntat edilul.

Parcari subterane vor fi la Piata Constitutiei (988 locuri auto si 36 moto) si Sala Palatului, „Nord” si „Sud”, cu 552+82 locuri, respectiv 523+32 locuri (auto+moto).

In privinta pistelor de bicicleta, Firea a anuntat ca exista aprobati indicatorii economici in valoare totala de 73 milioane de euro, din care anul acesta au fost alocate 2 milioane de euro, proiectul fiind eligibil pentru obtinerea unei finantari nerambursabile din partea UE.

„Pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic au fost alocati 5,8 milioane de euro, care vor fi folositi pentru lucrari la 36 de imobile, dar si pentru proiectare sau expertize tehnice in cazul unor alte imobile de pe lista. De mentionat faptul ca in ultimii 3 ani (2014 -2016) au fost cheltuiti de la bugetul municipal doar 1,5 milioane de euro pentru lucrari de consolidare”, a spus Firea.

Pentru operatiuni de eco-igienizare este prevazuta suma de 7 milioane de euro, iar pentru cele 11 parcuri din Bucuresti au fost prevazute in buget 27 milioane de euro, din care va fi asigurata finantarea pentru: reparatii pentru malurile lacului Herastrau, reparatia sistemului de irigatii din Parcul Carol, reparatii la podul din Parcul Tineretului, reparatii la locurile de joaca si aparatele de fitnesas in aer liber din toate parcurile

53 de milioane de euro au fost alocate pentru toate cele 15 teatre bucurestene, fiind o crestere comparativ cu 2016. in ce priveste institutile subordonate cu activitate in zona culturala, pentru ARCUB este prevazuta in buget suma de 15,5 milioane euro, iar pentru Creart, 12,5 milioane euro.

Pentru programele destinate tinerilor au fost alocate 21,7 milioane de euro, 11,4 milioane euro pentru Proedus si 10,3 milioane euro pentru Centrul de servicii comunitare integrate pentru tineri.

„Primaria Capitalei are in derulare imprumuturi contractate, iar la sfarsitul anului 2016 serviciul datoriei este de aproximativ 816 milioane euro (dobanzi, comisioane, rate), cu maturitate pana in in anul 2035, din care vom plati in 2017 aproximativ 47 milioane euro, iar in 2018 – 163 milioane euro”, a adaugat Firea.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos