Acasă Stirile zilei Justitia Fostul sef al CFR Mihai Necolaiciuc, condamnat la zece ani de inchisoare

Fostul sef al CFR Mihai Necolaiciuc, condamnat la zece ani de inchisoare

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Instanta Judecatoriei Sectorului 1 l-a condamnat pe Mihai Necolaiciuc la zece ani de inchisoare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, si la sapte ani de inchisoare, pentru utilizarea subventiilor sau a creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.

Judecatorul a constatat ca infractiunile din aceasta cauza sunt concurente cu cea pentru care Mihai Necolaiciuc a fost deja condamnat, intr-un alt dosar, la patru ani si sase luni de inchisoare, prin sentinta din 7 ianuarie 2014 a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, ramasa definitiva prin decizia penala din 17 octombrie 2014 a Curtii de Apel Bucuresti.

Astfel, instanta a dispus contopirea pedepselor, Mihai Necolaiciuc urmand sa execute zece ani de inchisoare. De asemenea, fostul director al CFR va avea interdictie, timp de cinci ani dupa executarea pedepsei, sa aleaga si sa fie ales in autoritati publice sau in functii elective publice, sa ocupe o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si sa exercite o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii.

In acelasi dosar, Mihail Gabriel Misir, fost director al Directiei Comerciale din CFR, si Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice, au fost condamnati la cate opt ani de inchisoare cu executare, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave.

Decizia nu este definitiva, putand fi contestata cu apel.

Sentinta a fost data in dosarul in care Mihai Necolaiciuc, mai multi fosti sefi din CFR SA si administratori de firme au fost acuzati pentru fraudarea companiei. In acest dosar au fost comasate trei cauze in care Mihai Necolaiciuc si alte persoane au fost trimisi in judecata, pentru fraude de aproximativ 56,7 milioane de euro.

In primul dintre aceste procese, Mihai Necolaiciuc a fost trimis in judecata in 1 februarie 2008, pentru presupusa implicare intr-o frauda de 18 milioane de euro.

Alaturi de alte noua persoane, Mihai Necolaiciuc este acuzat ca in calitate de director general al CFR SA, in perioada 2001-2003, a angajat compania intr-o serie de relatii contractuale nelegale, in urma carora au fost platite din bugetul CFR , in mod ilegal, produse, bunuri si servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzatoare calitativ si nefolositoare companiei.

Necolaiciuc a fost ajutat, sustin procurorii, de mai multi complici, care faceau parte din fosta conducere a CNCFR sau erau sefi de servicii – Mihail Gabriel Misir, Viorica Olaeru, Ilie Vladut, Dragos Vasile Vladut, Maria Ana Matei, Octavian Costea, Adrian Tolea, dar si de administratorii unor firme – Marius Ilisca si Ovidiu Lucian Nicula.

„O parte din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective, 4.525.570 euro, au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamitati naturale”, potrivit rechizitoriului procurorilor.

La patru luni de la prima trimitere in judecata, procurorii au finalizat un al doilea rechizitoriu, iar in 24 iunie 2008 Mihai Necolaiciuc a fost deferit din nou justitiei, fiind acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, dar si de faptul ca a utilizat subventii in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, in urma actiunilor sale prejudiciind CNCFR cu circa 35,5 milioane de euro.

Potrivit procurorilor, intre 17 iulie 2000 si 21 octombrie 2003, Necolaiciuc, ajutat de Mihail Gabriel Misir si Viorica Olaeru, a traficat resursele financiare si activele companiei in folosul unor societati comerciale private.

„Astfel, in perioada 2001 – octombrie 2003, compania, invocand in fals urgente in aprovizionare, a achizitionat in mod nelegal produse inutile (rulmenti, suruburi, piulite, trandafiri, etc.) la preturi supraevaluate si in cantitati mai mari decat necesarul, de la mai multi furnizori privilegiati, pe care i-a ales cu incalcarea legislatiei in vigoare si prin proceduri neconcurentiale. Inculpatul a achitat produsele, prejudiciind in acest mod compania cu suma de 84.086.783,2 lei”, conform rechizitoriului DNA.

Sursa: mediafax