Ecuatia fericirii de moment a fost elaborata de cercetatorii in matematica, reusind astfel sa prezica cat de fericita va fi o persoana in viitor.
- SECRETELE FERICIRII DEZVALUITE DE ACUM 2.000 DE ANI! TOTUL STA IN PUTEREA MINTII TALE!
- TOP 10 RECOMANDARI DATE DE PAPA FRANCISC PENTRU O VIATA FERICITA!
- ESTI NEFERICIT? CREDINTELE TALE INTERIOARE SUNT DE VINA! VEZI CARE SUNT ACESTEA!
Se stie de multa vreme ca fericirea depinde de multe circumstante si de multi factori din viata de zi cu zi. Cercetatorii britanici au initiat un studiu cu scopul de a elabora o ecuatie care poate sa prezica fericirea de moment.
Ei au descoperit ca participantii la studiul lor erau cel mai fericiti atunci cand se descurcau mai bine decat se asteptau, in timpul unor sarcini din categoria „risc-recompensa”.
Imagistica cerebrala a dezvaluit, totodata, ca scorurile ridicate obtinute la testele ce vizeaza cuantificarea nivelului de fericire sunt corelate cu zonele cerebrale asociate cu starea de buna , informeaza bbc.co.uk.
Cercetatorii britanici, al caror studiu a fost publicat in PLOS Journal, spun ca aceasta ecuatie ar putea fi folosita pentru monitorizarea pe scara larga a tulburarilor de dispozitie si a nivelului de fericire in randul populatiei.
„Putem sa analizam decizii si rezultate din trecut si sa prezicem cu exactitate cat de fericiti veti spune ca sunteti in orice moment din viitor”, a declarat profesorul Robb Rutlege de la University College London, coordonatorul studiului.
„Creierul incearca sa isi dea seama ce trebuie sa faceti pentru a primi recompensa, asadar toate deciziile, asteptarile si rezultatele obtinute reprezinta informatii pe care el le foloseste pentru a se asigura ca veti lua decizii bune in viitor. Toate asteptarile recente se combina cu recompensele primite pentru a determina nivelul vostru actual de fericire”, a explicat cercetatorul britanic.
De exemplu, oamenii merg la restaurant si, daca au asteptari mici, acest fapt poate sa le imbunatateasca experienta culinara, facandu-i sa spuna ca preparatele care le sunt servite sunt mai bune decat se asteptau. In sens invers, daca asteptarile sunt mari, ele pot sa sporeasca nivelul de fericire chiar inainte de inceperea mesei, datorita anticiparii evenimentului.
Pentru a crea acest model matematic, savantii britanici au analizat rezultatele prezentate de 26 de persoane care au participat la un experiment in cadrul caruia, prin teste repetate, alegeau intre recompense financiare sigure si altele care erau riscante. Dupa fiecare doua-trei teste, ei erau invitati sa isi raporteze nivelul de fericire.
Creierele participantilor erau monitorizate cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica functionala (fMRI).
Activitatea cerebrala inregistrata in doua zone ale creierului a fost asociata pozitiv cu nivelurile ridicate de fericire. Cele doua zone cerebrale sunt striatum ventral – sursa principala de neuroni dopaminergici – si cortexul insular, o regiune cerebrala importanta pentru declansarea multor emotii, inclusiv a fericirii.
Striatumul ventral a fost asociat cu schimbarile nivelului de fericire, iar cortexul insular cu aparitia senzatiei de fericire in general.
Sursa: mediafax.ro