Un mausoleu vechi de 2.100 de ani de pe timpul regelui chinez Liu Fei a fost descoperit recent in provincia Xuyi din China, plin de obiecte si artefacte pretioase.
- MAREA NEAGRA ESTE PLINA DE COMORI! EXPLORATORII MARINI VOR REALIZA HARTA COMORILOR!
- UNA DINTRE PRIMELE IMAGINI ALE ARTEI CRESTINE TIMPURII CU IISUS HRISTOS, DESCOPERITA IN EGIPT
- DESCOPERIRE ARHEOLOGICA IN SFANTU GHEORGHE: CE AU GASIT MUNCITORII IN DUNARE, IN TIMPUL UNOR LUCRARI!
Liu Fei, care a domnit in fostul regat Jiangdu, parte a stravechiului imperiu chinez, a murit in anul 128 i.e.n., dupa 26 de ani de domnie.
Desi mausoleul sau a fost jefuit, arheologii au descoperit totusi in interiorul acestuia peste 10.000 de artefacte pretioase, inclusiv obiecte confectionate din aur, argint, bronz si jad. Ei au gasit, de asemenea, mai multe care de lupta in marime naturala si cateva duzini de care de lupta de dimensiuni mai mici, informeaza huffingtonpost.com.
Mausoleul contine trei morminte principale, 11 morminte secundare, doua fose cu doua care de lupta uriase, doua fose cu arme si ramasitele unui zid care inconjura initial intregul complex, au precizat arheologii de la Muzeul Nanjing, intr-un articol publicat recent in Chinese Archaeology. Zidul original avea o lungime de 490 de metri.
Arheologii chinezi spun ca operatiunea lor a reprezentat „o excavare de salvare”, intrucat situl era amenintat sa devina o cariera de piatra.
O movila de pamant de mari dimensiuni – ce avea inaltimea de 150 de metri – acoperea in trecut mausoleul regal. Monumentul are doua axe principale care duc spre o camera mortuara cu dimensiuni de 35 metri x 26 metri.
Atunci cand arheologii au patruns in camera mortuara au descoperit ca Liu Fei a fost inmormantat alaturi de numeroase podoabe care aveau scopul de a-l insoti pe rege in viata de apoi.
Acele podoabe erau spectaculoase, pentru a fi pe masura unui lider care aprecia luxul.
„Liu Fei admira curajul si vitejia. A construit palate si turnuri de observare si i-a invitat la curtea lui pe toti eroii locali si pe barbatii puternici din imprejurimi”, scria istoricul Sima Qian (145-86 i.e.n.), ale carui opere au fost traduse de Burton Watson. „Stilul lui de viata era marcat de lux si de o aroganta extrema”, mai scria acesta.
Camera mortuara contine numeroase arme, precum sabii din fier, sulite, arcuri, halebarde, cutite si peste 20 de care de lupta de dimensiuni mai reduse. Arheologii au mai gasit si instrumente muzicale si manere din jad, decorate cu desene reprezentand dragoni.
Nevoile financiare ale regelui Liu Fei nu au fost uitate, iar arheologii au gasit si o „comoara”, continand peste 100.000 de banliang, monede stravechi ce prezinta o gaura patrata in centru si au fost emise de primul imparat al Chinei, dupa unificarea tarii. Dupa ce acel prim imparat chinez a murit, in anul 201 i.e.n., monedele banliang au incetat sa mai fie folosite.
Intr-o alta sectiune a camerei funerare, arheologii au descoperit diverse obiecte de uz casnic, precum lampi de diverse forme si dimensiuni, dar si un bazin din argint pe care apare inscriptia „Biroul regatului Jiangdu”.
In mausoleu se afla si o bucatarie, echipata cu numeroase obiecte de vesela, pentru viata de apoi a monarhului chinez. Cercetatorii au gasit si cochilii, oase de animale si seminte de fructe.
Din pacate, sarcofagul regelui chinez a fost distrus, iar scheletul acestuia a disparut. In apropierea sarcofagului au fost descoperite numeroase fragmente din jad.
Un al doilea mormant, caruia arheologii ii spun „M2”, a fost descoperit langa cel al regelui Liu Fei. Desi cercetatorii nu au descoperit identitatea persoanei care a fost inmormantata in „M2”, aceasta avea un statut social foarte inalt.
Desi si acel mormant a fost jefuit, structura din jad a sicriului a ramas intacta – acesta fiind singurul sicriu din jad descoperit intact din intreaga istorie arheologica a Chinei -, iar arheologii au mai descoperit numeroase vase din ceramica, din portelan, obiecte din bronz, aur, argint si jad.
O serie de 11 morminte adiacente au fost gasite la nord de mormantul regelui Liu Fei. In secolul al II-lea i.e.n., sacrificiile umane nu mai erau la moda in China, asadar oamenii din acele morminte probabil nu erau ucisi la moartea regelui lor.
Si in acele morminte cercetatorii au descoperit numeroase obiecte de valoare. Unul dintre morminte contine doua catarame de curea din aur – una in forma de gasca, iar cealalta in forma de iepure.
Un alt mormant contine artefacte gravate cu numele „Nao”. Inscrisuri stravechi spun ca Liu Fei avea o concubina, supranumita „Lady Nao”, a carei frumusete era atat de mare, intrucat acea femeie a devenit apoi consoarta fiului sau, Liu Jian, si, apoi, aceea a unui alt rege, Liu Pengzu. Inscriptiile din mormant indica faptul ca persoana inmormantata in acel loc era inrudita cu „Lady Nao”.
In secolul al II-lea i.e.n., China era unul dintre cele mai mari si mai bogate imperii din lume. Cu toate acestea, puterea imparatilor chinezi nu era una absoluta. In acea epoca, mai multi regi chinezi au coexistat, sub conducerea imparatului. Acesti regi puteau strange averi foarte mari si, uneori, organizau rebeliuni contra imparatului chinez.
La sapte ani dupa moartea lui Liu Fei, imparatul chinez a preluat controlul asupra regatului Jiangdu, intrucat Liu Jian, care era fiul si succesorul lui Liu Fei, ar fi complotat impotriva suzeranului sau.
Istoricii din antichitate au incercat sa justifice actiunile imparatului, afirmand ca, in afara de acea rebeliune, Liu Jian ar fi comis numeroase alte faradelegi si ar fi adoptate comportamente bizare, inclusiv organizarea unei orgii sexuale cu 10 femei intr-un cort amplasat deasupra mormantului tatalui sau.
Sursa: mediafax.ro