Acasă Sanatate Doctorul Bob Djavan, o somitate in diagnosticul si tratamentul cancerului: „Vindecarea e...

Doctorul Bob Djavan, o somitate in diagnosticul si tratamentul cancerului: „Vindecarea e ceva ce doar Dumnezeu poate face! Oamenii nu pot vindeca!”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Cancerul de prostata este a 5-a cauza de deces prin cancer in Romania si in cazul barbatilor trecuti de 50 de ani, 1 din cinci va face boala. Desi nu poate fi prevenita, depistarea afectiunii in stadii incipiente ofera sanse reale de vindecare. „impreuna cu cancerul de plamani, este una dintre cele mai comune cauze ale mortalitatii prin cancer, la barbati. Astazi, daca un barbat moare de cancer, e ori din cauza cancerului de prostata, ori din cauza cancerului pulmonar. Exista, totusi o dilema. Nu toate cancerele de prostata trebuiesc tratate. Trebuie sa gasim acele cancere agresive, care te pot omori si sa le tratam doar pe acelea ”, a explicat Prof. Dr. Bob Djavan, Presedintele Asociatiei Regionale Europene de Urologie, Director al Departamentului de Urologie Vienna Urology Rudolfinerhaus Foundation Hospital din Austria si profesor la New York University School of Medicine.

Potrivit expertului, in cazul cancerele de prostate care nu sunt agresive, tratamentul ar putea face mai mult rau decat bine. Pacientii pot suferi complicatii in urma operatiei, iar tratamentele au efecte secundare. „Acum 10 ani nu puteam face diferenta intre cancerele agresive si cele non-agresive, insa acum avem aceasta posibilitate. Una dintre metode e sa investigam daca exista un istoric familial al bolii. De asemenea, orice barbat de 40 de ani trebuie sa faca un test PSA (antigen specific prostatic). in plus, putem face si teste imagistice. PSA este invechit, acum folosim RMN multiparametric, o metoda care a inceput sa se dezvolte si in Romania ”, a completat prof. Bob Djavan.

RMN-ul multiparametric nu doar ca detecteaza cancerul de prostate, dar il detecteaza pe cel agresiv.

in ceea ce priveste varsta la care apare aceasta boala, prof. Djavan a avertizat ca sunt din ce in ce mai multi tineri diagnosticati si ca media de varsta a pacientilor a scazut cu 10 ani. „in ani 90, media de varsta era de 70 de ani, azi e 60. Asta se datoreaza si tehnicilor de detectare, a informarii. inainte, oamenii veneau cand aveau simptome, azi vin si fara sa aiba simptome”, a adaugat urologul.

si metodele de tratament au avansat mult si daca boala e diagnosticata in stadii incipiente, bolnavul poate trai la fel de mult si la fel de bine ca o persoana sanatoasa.

„Acum 10-20 de ani operam doar tumori mici, in stadiu incipient, pentru cele mari foloseam radioterapia. insa azi, putem opera si in stadii avansate. Operatia s-a reintors, facem mai multe operatii decat inainte si acum folosim radioterapia ca terapie adjuvanta. Operatiile s-au schimbat, folosim acum robotii. Eu sunt unul dintre chirurgii care au folosit pentru prima data chirurgia robotica si consider ca este supraestimata, mai ales ca implica niste costuri foarte mari”, a precizat prof. Bob Djavan.

Cancerul de prostate nu are simptome in stadiu incipient, de aceea, recomandarea medicului e ca incepand cu varsta de 40 de ani, orice barbat sa faca un test PSA. Daca PSA-ul este mai mare de 0,6 la 40 de ani, e nevoie de mai multe investigatii, daca e 0,4 la 40-45, poti face un control la 5 ani, nu in fiecare an.

„Putem salva vieti cu depistare si tratament precoce dar vindecarea e ceva ce doar Dumnezeu poate face. Oamenii nu pot vindeca. Dar cu tratament precoce vei trai la fel de mult ca cineva care nu are cancer”, a explicat medical urolog, conform doctorulzilei.

Unul dintre factorii de risc in cancerul de prostata e alimentatia, potrivit profesorului Djavan. Cand consumi multe proteine de origine animala, vei face cancer de prostata. Femeile, pe masura ce imbatranesc, au nevoie de calciu, ca sa previna osteoporoza, insa barbatii nu au nevoie, asa ca ar trebui sa evite sa consume proteine de origine animala. Carnea rosie, in special, e nesanatoasa. in schimb, broccoli, resveratrolul sunt foarte bune.