Acasă Life Dezvoltare Personala Semnele care iti arata ca ai fost neglijat emotional cand erai copil!...

Semnele care iti arata ca ai fost neglijat emotional cand erai copil! Vezi ce poti face pentru a te vindeca!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Neglijarea emotionala in perioada copilariei este simpla in definitia sa, dar cu puternice efecte pe termen lung. Se intampla atunci cand parintii nu reusesc sa raspunda corespunzator nevoilor tale emotionale in timp ce te cresc.

Neglijarea emotionala este o experienta din copilarie invizibila si ce nu poate fi usor amintita. Cu toate acestea, te poate urmari ca un nor negru, colorandu-ti intreaga viata adulta. Ce face ca aceasta neglijare sa fie invizibila si greu de amintit? Mai multi factori importanti.

In primul rand, este important sa intelegem ca se poate intampla si in familii iubitoare, in care lipsurile materiale sunt absente. In al doilea rand, esecul parintilor de a raspunde nevoilor emotionale nu este ceva ce se intampla ca si copil. Este ceva NU ti se intampla ca si copil. Ochii nostri nu vad lucrurile care nu se intampla. Astfel, creierul nostru nu le poate aminti.

Zeci de ani mai tarziu, ca adult, simti ca ceva nu este in regula, dar nu-ti poti da seama ce este. Ai putea cauta in copilaria ta raspunsuri, dar nu poti vedea invizibilul. Asa ca esti lasat sa presupui ca este ceva in neregula cu tine in mod natural.

“Orice ar fi gresit, e vina mea”, crezi in secret. “Sunt diferit de ceilalti. Ceva lipseste. Sunt defect.”

Cu toate acestea, nu e vina ta. Exista raspunsuri. Si de indata ce intelegi problema, te poti vindeca. In continuare iti vom prezenta sapte semne care iti arata ca ai fost neglijat cand erai copil si care apar atunci cand esti adult.

1. Sentimente de goliciune

Goliciunea se simte diferit pentru fiecare dintre noi. Pentru unii, este un sentiment de gol simtit in stomac, piept sau in gat care vine si pleaca. Pentru alti oameni, este o amorteala.

2. Teama de a fi dependent

Este un lucru sa fii genul de persoana independenta. Dar sa te simti profund inconfortabil atunci cand depinzi de altcineva este un altceva. Daca ajungi sa intelegi ca ai mare grija sa nu ai nevoie de ajutor, de sprijin sau de ingrijire din partea celorlalti, poti avea aceasta teama.

3. Auto-evaluarea nerealista

Iti este dificil sa stii de ce esti capabil? Care iti sunt punctele tale forte si punctele slabe? Ce-ti place? Ce vrei? Ce conteaza pentru tine? Lupta de a gasi raspunsuri la aceste intrebari este unul dintre semnele ca ai fost neglijat cand erai copil si ca nu te cunosti pe tine insuti asa cum ar trebui.

4. Nu ai compasiune pentru tine insuti, dar ai pentru ceilalti

Esti mai dur cu tine insuti decat ai fi vreodata cu un prieten? Altii vorbesc despre problemele lor, dar tie iti este greu sa le impartasesti pe ale tale?

5. Vinovatie, rusine, manie indreptata spre sine si vina

Vinovatia, rusinea, furia si vina – toate directionate catre tine. Unii oameni au tendinta de a merge direct catre vinovatie si rusine ori de cate ori se intampla un eveniment negativ in viata lor. Te simti rusinat de lucruri de care majoritatea oamenilor  nu s-ar rusina niciodata? Iti este rusine ca ai nevoi, ca faci greseli sau ca ai sentimente?

6. Te simti defect in mod profund

Acesta este acel gol profund de care am discutat mai sus. Intelegi ca ceva nu e in regula cu viata ta, dar nu-ti poti da seama ce este. “Sunt eu”, iti spui tie insuti si simti ca este adevarat. “Nu pot fi placut de ceilalti”. “Sunt diferit de ceilalti.” “Ceva e in neregula cu mine”.

7. Dificultate in identificarea, gestionarea si/sau exprimare emotiilor

Ti se leaga limba atunci cand esti suparat? Ai un vocabular limitat in cuvinte emotionale? Se intampla adesea sa fii confuz de ce oamenii (inclusiv tu) te simti sau actionezi asa cum o fac?

Parintii care sub-evalueaza sau care nu raspund la emotiile copilului, transmit neintentionat un mesaj puternic, subliminal: sentimentele tale nu conteaza.

Pentru a face fata ca si copil, iti impingi in mod natural emotiile in jos, pentru a impiedica sa devina o “problema” in casa copilariei. Apoi, ca si adult, traiesti fara suficient acces la emotiile tale: emotiile tale, care ar trebui sa te indrume, sa te informeze, sa te conecteze, sa te imbogateasca; emotiile tale, care ar trebui sa-ti spuna cine conteaza pentru tine, ce conteaza pentru tine si de ce.

Si acum, vesti extraordinare pentru tine: Nu este prea tarziu pentru tine. De indata ce ai inteles motivul din spatele vesnicului “defect” si cum a aparut, te pot vindeca de neglijarea emotionala atacand-o. Poti crea o noua conducta pentru emotiile tale. Poti invata abilitatile de a le folosi. Poti accepta intr-un final ca sentimentele tale sunt reale si ca acestea conteaza. In sfarsit poti vedea ca tu contezi. Iti poti vindeca ranile si in final viata ti se poate schimba.

Sursa