Acasă Stirile zilei Cutremurator! Otrava inhalata de tinerii din Colectiv a fost folosita de nazisti...

Cutremurator! Otrava inhalata de tinerii din Colectiv a fost folosita de nazisti pentru ucidere in masa

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

„Stim ca este un accident atipic, adica s-a produs in 12 secunde, si ca, practic, cand au venit pompierii nu au avut ce sa stinga. S-a transformat acea incinta intr-un crematoriu in care acele persoane au fost carbonizate, ca o camera de gazare, deci cu o mixtura in care in permanenta mai apar alte substante care fiecare dintre ele poate ca le-am putea contracara, dar impreuna nu stie nimeni ce se poate face cu ele”, a spus prof. dr. Dan Enescu in urma cu cateva zile.

„Am luat o bucata de burete. Am ars-o in instalatii speciale si am analizat gazul rezultat in urma arderii. Ne-am socat, nu ne-am imaginat sa gasim atat de multe substante toxice, puternice la un loc. Se stie ca orice arde consuma oxigen. Din gazul analizat am putut constata ca ponderea cea mai mare era a monoxidului de carbon. Acesta se leaga de hemoglobina din sange si formeaza carboxihemoglobina, care omoara fara sa simti. Este cazul celor care mor din cauza improvizatiilor la instalatiile de gaz, spre exemplu. Apoi, acidul cianhidric care prin descompunere formeaza cianurile. Nu cred ca mai este cazul sa spunem ca aceste cinauri sunt ortavuri foarte puternice. Monoxidul si dioxidul de azot sunt alti produsi foarte toxici – ii putem vedea iesind pe cosurile combinatelor chimice, este gazul de culoare rosiatica”, a explicat Ecaterina Andronescu, specialist in chimie organica, conform Mediafax.

Potrivit medicilor specialisti in medicina de urgenta, expunerea la vaporii de cianura are efecte grave, aproape instantanee, asupra organismului uman: cresterea frecventei respiratorii in primele 15 secunde, aparitia convulsiilor dupa 30 de secunde, stop respirator in 2-4 minute de la inhalare si stop cardiac la 4-8 minute de la inhalare.

„Acidul cianhidric, sub numele Zyklon B, a fost utilizat ca agent de ucidere in masa de nazisti. Sunt unele dintre cele mai periculoase toxice, doza letala fiind extrem de mica. Toxicitatea este dependenta de doza si calea administrata. Marea toxicititate a cianurilor impune un diagnostic rapid si administrarea imediata de antidot. Doza letala de cianura este 1,1 mg/kg la administrarea intravenoasa si 100 mg/kg la expunerea cutanata“, afirma Tudor Ciuhodaru, medic primar urgente, relateaza Adevarul.

In cazul incendiului atipic de la clubul Colectiv, din investigatiile preliminare a rezultat ca au ars obiecte din plastic, poliuretan, adica tipul de materiale care, alaturi de alti compusi sintetici pot produce concentratii letale de cianura cand ard la o anumita concentratie a oxigenului si la o anumita temperatura.

„Simpomele difera de la pacient la pacient: simptome neurologice care reflecta hipoxia progresiva: cefalee, ameteala, vertij, confuzie, convulsii generalizate, coma, gastrointestinale: dureri abdominale, greata, varsaturi, cardiorespiratorii: dispnee, dureri retrosternale, apnee. In forma supraacuta, moartea se produce in cateva minute. In forma acuta apare senzatia de constrictie toracica, laringospasm, anxietate, cefalee, vertij, greturi, varsaturi, respiratie ampla si frecventa, urmata de perioade de apnee, convulsii, trismus, opistotonus, colaps cardio-vascular ireversibil, midriaza, bradicardie, iar cea subacuta respiratie superficiala, vertij, cefalee, anxietate, slabiciune musculara, uneori pierderea cunostintei si convulsii, fara perioade de apnee“, explica medicul Ciuhodaru.

Acesta adauga ca, in cazul in care bolnavul supravietuieste va ramane cu sechele, iar oboseala fizica si intelectuala vor persista cateva luni dupa vindecare. Ciuhodaru explica, in plus, ca atunci cand exista indicii temeinice cu privire la intoxicatie nu trebuie pierdut timpul cu examene de laborator, fiecare minut fiind pretios pentru viata bolnavului. Potrivit acestuia, semnele clare ale cianurii sunt: „Brutalitatea simptomelor, mai ales respiratorii si convulsiile, mirosul de migdale amare (halena, varsaturile), coloratia roz a tegumentelor, in pofida dispneei concomitente, sunt argumente suficiente pentru stabilirea diagnosticului“.

Primul ajutor in cazul intoxicatiei cu cianuri consta in:

  1. scoaterea din mediul toxic si decontaminarea. Se face prin inlaturarea hainelor si spalarea tegumentelor, eventual administrarea de carbune activat 1g/kg, care trebuie dat in caz de ingestie orala de compusi cianogeni. Medicul si persoanele care ajuta la managementul pacientului ar trebui sa poarte echipament de protectie pentru a nu se contamina;
  2. Administrarea de oxigen 100% poate fi eficienta. Cu toate ca teoretic administrarea de oxigen este inutila deoarece respiratia celulara este blocata, este foarte eficienta la pacientii care au suferit o cointoxicatie cu monoxid de carbon ca urmare a unui incendiu;
  3. Suport volemic si vasopresoare pentru combaterea hipotensiunii si corectarea acidozei;
  4. Antidotismul se face in cazurile in care se suspecteaza, in urma semnelor si simptomelor si a anamnezei, o intoxicatie aproape certa cu cianura, fara sa se mai astepte confirmarea laboratorului care poate dura ceva timp. „Se administreaza hidroxicobalamina sau kitul antidot pentru intoxicatia cu cianura care include perle de nitrit de amil inhalator (1 fiola la fiecare 5 minute); nitrit de sodium 3%: se administreaza 10 ml intravenos si tiosulfat de sodium 25% intravenos, in ritm de 3 – 5 ml/ min pana la doza totala de 50 ml. Kelocyanor (edetat dicobaltic) este un antidot foarte bun; formeaza compusi netoxici cu grupul CN, eliminati prin urina. Se administreaza intravenos, doua fiole a 20 ml, urmate imediat de solutie glucozata hipertonica. Daca starea intoxicatului nu se amelioreaza suficient, dupa 5 minute se administreaza o noua fiola, urmata de glucoza hipertona. Criteriul de urmarire a eficientei antidotului este tensiunea arteriala coborata, care trebuie sa urce catre valori normale“, detaliaza medicul Ciuhodaru.