Efectul mesajului: Coruptia ucide! Peste 90% dintre romani nu ar mai vota un primar cercetat pentru coruptie – Cap Limpede

Efectul mesajului: Coruptia ucide! Peste 90% dintre romani nu ar mai vota un primar cercetat pentru coruptie

Ti-a placut articolul? Trimite-l unui prieten!

Peste 90% dintre romani sustin ca nu ar mai vota pentru functia de primar o persoana care este cercetata sau judecata pentru fapte de coruptie, in timp ce 88,4% sunt de parere ca personalitatile publice care sunt condamnate definitiv pentru coruptie nu ar mai trebui sa ocupe niciodata o functie publica, releva un sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului „Adevarul”, in perioada 23 octombrie – 1 noiembrie.

Astfel, 91,9% dintre cei chestionati nu ar mai vota pentru functia de primar al localitatii o persoana care este cercetata sau judecata pentru fapte de coruptie, 5,4% ar vota in continuare o persoana care este cercetata/judecata pentru fapte de coruptie, iar 2,7% au spus nu stiu/nu raspund.

Potrivit sondajului, 88,4% dintre romani sustin ca personalitatile publice care sunt condamnate definitiv pentru coruptie nu ar mai trebui sa ocupe niciodata o functie publica.

Pe de alta parte, doar 8% dintre subiecti apreciaza ca persoanele condamnate pentru fapte de coruptie ar trebui sa ocupe functii publice dupa ce isi executa pedeapsa.

Conform sondajului, actiunile statului de combatere a coruptiei sunt importante si foarte importante pentru romani, majoritatea acestora considerand ca persoanele publice condamnate pentru fapte de coruptie nu ar mai trebui sa ocupe niciodata o functie publica.

Potrivit marii majoritati a populatiei, actiunile statului de combatere a coruptiei sunt foarte importante (50,1%) si importante (36,7%). Doar 8,7% dintre romani considera fenomenul coruptiei putin important, iar 1,7% il apreciaza ca deloc important. Nu stiu sau nu raspund — 2,7% dintre subiecti.

Loading...

De asemenea, 46,7% dintre cei chestionati considera ca persoanele acuzate de fapte de coruptie sunt vinovate indiferent de decizia finala a judecatorilor, in timp ce 44,9% dintre romani le acorda prezumtia de nevinovatie pana la decizia finala a judecatorilor.

56,6% dintre subiectii chestionati sunt de parere ca doar unii oameni politici din Romania sunt corupti, in timp ce 41% opineaza ca toti politicienii sunt corupti. Doar 0,6% dintre romani considera ca nu exista oameni politici corupti in Romania, iar 1,8% nu stiu sau nu raspund.

Volumul esantionului a fost de 1.098 persoane, avand o eroare maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.


Ti-a placut articolul? Trimite-l unui prieten!
spre

Share Page

Close