Peste 90% dintre romani sustin ca nu ar mai vota pentru functia de primar o persoana care este cercetata sau judecata pentru fapte de coruptie, in timp ce 88,4% sunt de parere ca personalitatile publice care sunt condamnate definitiv pentru coruptie nu ar mai trebui sa ocupe niciodata o functie publica, releva un sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului „Adevarul”, in perioada 23 octombrie – 1 noiembrie.

Astfel, 91,9% dintre cei chestionati nu ar mai vota pentru functia de primar al localitatii o persoana care este cercetata sau judecata pentru fapte de coruptie, 5,4% ar vota in continuare o persoana care este cercetata/judecata pentru fapte de coruptie, iar 2,7% au spus nu stiu/nu raspund.

Potrivit sondajului, 88,4% dintre romani sustin ca personalitatile publice care sunt condamnate definitiv pentru coruptie nu ar mai trebui sa ocupe niciodata o functie publica.

Pe de alta parte, doar 8% dintre subiecti apreciaza ca persoanele condamnate pentru fapte de coruptie ar trebui sa ocupe functii publice dupa ce isi executa pedeapsa.

Conform sondajului, actiunile statului de combatere a coruptiei sunt importante si foarte importante pentru romani, majoritatea acestora considerand ca persoanele publice condamnate pentru fapte de coruptie nu ar mai trebui sa ocupe niciodata o functie publica.

Potrivit marii majoritati a populatiei, actiunile statului de combatere a coruptiei sunt foarte importante (50,1%) si importante (36,7%). Doar 8,7% dintre romani considera fenomenul coruptiei putin important, iar 1,7% il apreciaza ca deloc important. Nu stiu sau nu raspund — 2,7% dintre subiecti.

De asemenea, 46,7% dintre cei chestionati considera ca persoanele acuzate de fapte de coruptie sunt vinovate indiferent de decizia finala a judecatorilor, in timp ce 44,9% dintre romani le acorda prezumtia de nevinovatie pana la decizia finala a judecatorilor.

56,6% dintre subiectii chestionati sunt de parere ca doar unii oameni politici din Romania sunt corupti, in timp ce 41% opineaza ca toti politicienii sunt corupti. Doar 0,6% dintre romani considera ca nu exista oameni politici corupti in Romania, iar 1,8% nu stiu sau nu raspund.

Volumul esantionului a fost de 1.098 persoane, avand o eroare maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.