Acasă Politic Cine este Dacian Ciolos, desemnat de Iohannis pentru functia de premier

Cine este Dacian Ciolos, desemnat de Iohannis pentru functia de premier

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Klaus Iohannis a semnat decretul privind desemnarea lui Dacian Ciolos in calitate de candidat la functia de prim-ministru, anunta Administratia Prezidentiala intr-un comunicat.

Declararatia lui Dacian Ciolos: „Multumesc, domnule Presedinte, pentru increderea pe care mi-o acordati si doresc sa-i asigur pe toti cei care ne privesc acum ca voi face tot ce-mi sta in putinta pentru a ma ridica la inaltimea increderii care mi-a fost acordata. Sunt constient de faptul ca trecem printr-o perioada, cred eu, cheie pentru societatea romaneasca, o perioada in care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesita o prezenta publica a Guvernului, in asa fel incat sa asigure puntea de legatura intre diferite institutii ale statului, si as spune mai precis: intre politic si intre societate. si sunt constient de faptul ca acest lucru se asteapta de la viitorul Guvern, sa fie in masura sa aiba urechea aplecata la cei care au idei nu doar pentru a ridica problemele cu care ne confruntam, dar si pentru a identifica solutiile pentru a merge mai departe, si in acelasi timp sa aiba acest Guvern intelepciunea si maturitatea sa poata sa lucreze cu Parlamentul, cu cei care sunt in masura sa ia deciziile care sa ne permita sa progresam. Cred ca acest mod de lucru ne va dovedi maturitate si ne va permite sa schimbam ceea ce este de schimbat in societate.

Sunt constient, totodata, ca un an de zile este o perioada lunga, dar in acelasi timp scurta. Este o perioada lunga in sensul ca n-o sa ne putem limita doar la anumite actiuni si la anumite decizii strict administrative; pe de alta parte, este o perioada prea scurta pentru a declansa si pentru a finaliza reformele pe care foarte multi din societate le asteapta. Am intentia, insa, sa deschid Guvernul si administratia guvernamentala spre societate, sa ascultam si sa pregatim decizii impreuna si, totodata, in masura in care Parlamentul va decide sa dea mandat acestui Guvern, voi lucra indeaproape cu Parlamentul, cu grupurile politice din Parlament, chiar daca vorbim de un Guvern de tehnocrati, pentru a progresa impreuna pe proiectele pe care o sa le propunem.

In perioada urmatoare o sa va rog sa ma intelegeti, imi voi concentra atentia si energia pentru a-mi forma echipa cu care vreau sa merg in fata Parlamentului, si imediat ce aceasta echipa va fi formata si vom avea, sper eu, sustinerea majoritara in Parlament, o sa putem discuta mai in detaliu legat de proiectele pe care le avem. Oricum, pentru mine lucrul in echipa e esential, si de aceea, inainte de a comunica prea mult legat de intentiile pe care le am in aceasta calitate in care am fost desemnat, vreau sa-mi concentrez energia spre a-mi structura echipa, atat din punct de vedere al persoanelor si al celor pe care o sa-i invit sa faca parte din Guvern, cat si al conceptului de program de guvernare. Va multumesc si sper sa putem lucra impreuna, in perioada urmatoare.”

Biografia lui Ciolos

A absolvit Facultatea de Horticultura a Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca (1994), obtinand apoi Diploma de Agronomie Aprofundata, specializarea ”Sisteme de productie si dezvoltare rurala”, in cadrul Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSAR (Rennes, Franta). A participat la cursurile de agricultura si comert, organizate de Institutul Bancii Mondiale si de Universitatea Roma III (oct. 2005).

Intre anii 1996-2006, a urmat studii de masterat si de doctorat la Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSA (Montpellier, Franta).

A fost consultant pe probleme de analiza socio-economica pentru proiectul de dezvoltare agricola si rurala in judetul Arges (1995). De asemenea, a fost stagiar la Bruxelles — divizia de dezvoltare rurala — si responsabil cu pregatirea programului SAPARD (1997), director de program pentru proiectul de dezvoltare rurala in judetul Arges (1998—1999), coordonator al programelor de cooperare franco-romane in dezvoltare agricola (1999-2001), task manager in cadrul Delegatiei Comisiei Europene in Romania (2002-2003).

A fost consilier al ministrului Agriculturii (ianuarie 2005 — mai 2007), reprezentant in Comitetul Special Agricol la Consiliul European.

in perioada mai-octombrie 2007, Dacian Ciolos a lucrat ca subsecretar de stat pentru afaceri europene in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

A fost numit ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu, la 11 octombrie 2007, detinand aceasta functie pana la 22 decembrie 2008.

Nu face parte din niciun partid politic.

A condus Comisia Prezidentiala pentru elaborarea unei strategii in domeniul Agriculturii (2009-2010).

Dacian Ciolos a fost desemnat comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare rurala, fiind investit in functie la 9 februarie 2010. in cadrul mandatului sau, care s-a incheiat in 2014, el a gestionat unul dintre cele mai importante portofolii, realizand, totodata, prima reforma a Politicii Agricole Comune.

La 27 noiembrie 2014, Dacian Ciolos s-a numarat printre cei care au primit distinctia „Personalitatea Anului pentru o Romanie Europeana”, acordata de catre Casa Europei Eurolink, parte integranta a Federatiei Internationale a Caselor Europei — FIME. in octombrie 2015, i-a fost acordat titlul de Profesor Honoris Causa al Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca.

La 1 iulie 2015, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Dacian Ciolos in functia de consilier special pentru securitate alimentara, ce presupune o stransa colaborare cu diferiti membri ai Comisiei Europene in ceea ce priveste contributia Uniunii Europene la solutionarea acestei provocari globale.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos