Update. Klaus Iohannis a anunțat marti ca il desemneaza pentru functia de premier pe Dacian Ciolos.

A fost consilier al ministrului Agriculturii (ianuarie 2005 — mai 2007), reprezentant in Comitetul Special Agricol la Consiliul European.

In perioada mai-octombrie 2007, Dacian Ciolos a lucrat ca subsecretar de stat pentru afaceri europene in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

A fost numit ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu, la 11 octombrie 2007, detinand aceasta functie pana la 22 decembrie 2008.

Nu face parte din niciun partid politic.

A condus Comisia Prezidentiala pentru elaborarea unei strategii in domeniul Agriculturii (2009-2010).

Dacian Ciolos a fost desemnat comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare rurala, fiind investit in functie la 9 februarie 2010. In cadrul mandatului sau, care s-a incheiat in 2014, el a gestionat unul dintre cele mai importante portofolii, realizand, totodata, prima reforma a Politicii Agricole Comune.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat dupa consultarile cu presedintele Klaus Iohannis, ca se contureaza un Guvern tehnocrat, pe care Uniunea l-ar putea sustine in functie de persoana nominalizata pentru a ocupa fotoliul de prim-ministru.

Seful statului a incheiat, marti, a doua runda de consultari cu reprezentantii partidelor si formatiunilor parlamentare pe tema desemnarii premierului.

Gabriel Oprea, presedintele UNPR, a precizat ca va sprijini propunerea pe care o va face presedintele.

Tariceanu a subliniat ca ALDE nu este de acord cu varianta unui guvern de tehnocrati, optand pentru cea a unui guvern politic. El a mentionat totodata ca ALDE se va pozitiona in functie de propunerea presedintelui.

„Solutia corecta din punct de vedere politic este aceea de a forma un Guvern politic, de premier politic. (…) Din discutiile care au avut loc cu celelalte partide si din anunturile publice facute am inteles ca presedintele favorizeaza solutia unui premier tehnocrat, cu un Guvern tehnocrat. Solutie pe care noi consideram ca ar fi trebuit s-o evitam”, a spus Tariceanu, relateaza Mediafax.

Este aproape sigur ca presedintele Klaus Iohannis nu il va nominaliza pe viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, considerat o persoana apropiata de PSD. Mai mult, Liviu Voinea nu ar avea in Parlament sustinerea necesara, fiind neclar sprijinul UNPR si ALDE, iar liberalii anuntând transant ca nu il vor vota.

O varianta cu multa sustinere, in special din randul oficialilor UE, este fostul comisar european si ministru al Agriculturii Dacian Ciolos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.