Nu exista remedii care sa te trateze de constipatie mai bine decat un comportament adecvat si unele remedii naturale. Dintre regulile care trebuie respectate pentru rezolvarea constipatiei amintim: consumul a cel putin 1,5 – 2 litri de lichid pe zi (unul-doua pahare in timpul mesei), consumul de alimente bogate in fibre (paine neagra, paste fainoase, tarite, ciorbe de zarzavat), in special seara.

Tratamentele recomandate sunt: uleiul de parafina (fara a se abuza de el, 1-2 linguri sint suficiente pentru o saptamina), laxativele slabe, pe baza de lactuloza, infuzii din plante neiritante (frunze de zmeur, cimbrisor, seminte de in), baute, cate o cana mare, in fiecare seara.

„Constipatia nu este o boala, iar acumularea materiilor fecale nu risca sa intoxice sangele sau sa astupe intestinul, asa cum cred multi”, sunt de parere specialistii. Constipatia nu inseamna neaparat lipsa scaunului intr-o zi. Normale sunt si trei scaune pe zi, ca si trei pe saptamana. Se poate vorbi de constipatie doar cand scaunele sunt mai rare de trei pe saptamana si cand acestea se elimina foarte greu.

Constipatia trecatoare e cauzata de schimbari ale obiceiurilor zilnice – calatorii prelungite, petrecerea timpului intr-un loc necunoscut -, sau de griji profesionale, alaptare, un regim sarac in fibre si grasimi, consumul unor medicamente (analgezice, cele impotriva balonarii, antialergice, antispastice, geluri de aluminiu). Cand insa constipatia dureaza mai mult de sase luni, se poate spune ca ea este cronica si, desi in 90 la suta din cazuri cauzele sunt necunoscute, trebuie facut tratament.

Multe persoane suferind de constipatie incearca sa se trateze singure. Tratamente exista de cand lumea, dar unele produse folosite sunt periculoase, producand iritatii ale intestinului gros si ale rectului. Dintre acestea, de evitat sunt laxativele pe baza de fenolftaleina si antrachinona, uleiul de ricin si anumite plante: aloe, rubarba, crusin. Nici clismele, nici supozitoarele nu rezolva problema.

Impotriva acestei suferinte trebuie sa se stie ca nu exista medicamente miraculoase. Tratamentul necesita, inainte de toate, o buna igiena alimentara si un regim echilibrat de viata si, in plus, multa rabdare, pentru ca, cu cat o constipatie e mai veche, cu atat mai mult timp va fi necesar pentru remedierea ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.