Acasă Multimedia Fotogalerie Citeste-l pe Hamlet la Vama Veche dar traieste-l pe Hristos! Despre sensul...

Citeste-l pe Hamlet la Vama Veche dar traieste-l pe Hristos! Despre sensul existentei si al omului cu actorul Doru Bem!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cap Limpede: Treiersit?

DORU BEM: Da. Treieristul este pentru actori ”fundamentalistul” care in loc sa joace ca iti trage o palma, ti-o da pe bune cu toata puterea. Si atunci facultatea are clar o Cale precisa  pe care te conduce, pentru a scoate si  valorifica cat mai bine talentul ascuns.

Pentru ca un actor sa zugraveasca acel personaj prin propriul talent specific, e nevoie de munca multa, studiu de personaj, documentare etc. Facultatea lui Dumnezeu are si ea o Cale precisa cu texte si metode specifice si sigure, asa incat omul sa se poata castiga si nu sa se piarda in dezechilibru prin fundamentalism si boli psihice. In facultatea asta Dumnezeiasca, Profesorul, care aici este Duhovnicul, vede si este dator dimpreuna cu tine, sa scoata cat mai roditor Talantul, acel dar specific cu care Dumnezeu ne-a inzestrat in mod diferit pe fiecare in parte. Tot asa si noi, pentru a zugravi chipul lui Hristos in fiinta noastra, ca ea mai apoi sa devina icoana desavarsita a lui Dumnezeu, e nevoie de asezare pe Calea ce iti poate realiza aceasta identificare reala cu Dumnezeu! Din aceasta pricina nu poti merge catre Hristos cu mai multi dumnezei, pe mai multe cai si cu mai multe chipuri, caci te pierzi si te poti imbolnavi asa cum din nefericire s-a intamplat cu multi.

Tot asa, daca lucrezi pentru Hamlet este nevoie sa urmezi textul sau cel putin povestea clara pe care a scris-o Shakespeare, vrei sa-l traiesti pe Hamlet, pe Hamlet il contemplii si il studiezi si nu pe altii! E altceva sa citim Istoria Teatrului Universal sau Istoria Religiilor unde ne imbogatim cunoasterea, dar cu totul altceva Angajarea pe Cale catre Hamlet sau Hristos.

Va imaginati cum ar fi un actor care in timpul spectacolului ”Hamlet” ar da replici din Caragiale, ar mai spune una din Sofocle si ar cocnchide cu Sartre? Un talmes balmes din care nu rezulta nimic decat o proasta expunere a propriei personalitati. Si atunci publicul, dar mai ales Regizorul va spune la sfarsitul piesei : ”Nu stiu pe cine ai interpretat, nu l-am recunoscut pe Hamlet in nimic! Tot asa ne spune si Dumnezeu (marele si desavarsitul regizor) de dinainte ” Nu vad chipul lui Hristos in tine din Piesa Crestinismul, nici textul nu-l recunosc, nici interpretarea, nimic din Hristos nu razbate din tine, din purtarea si gandurile tale, deci nu te pot primi in Teatrul meu!” Sper, comparatia sa nu fie fortata. ”Nu oricine Imi zice: Doamne, Doamne, va intra in imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu Celui din ceruri.”

Oreste si Doru Bem Vama Veche

Cap Limpede: Suna parca prea categoric si dur.

DORU BEM: Da,suna, parca, foarte putin confortabil ceea ce spune Dumnezeu, stiu, dar uite si realitatea din jur iti spune acelasi lucru. Esti primit acolo unde esti pregatit, esti angajat acolo unde ai competente iar chinezul intr-o alta treapta spune ” doar sufletul bun se vindeca”. Ce ni se pare noua ca ”suna” in capul nostru e una si realitatea este alta! Prostului nu-i place sa-l faci prost, hotului hot, curvarului curvar si tiranului tiran, deci cine te vede oare cel mai bine, asa cum cu adevarat esti? Mai intai Dumnezeu, apoi Duhovnicul (daca exista) si cu putin noroc parintii. Nici de la unu nici de la altul nu ne convine ceea ce ne spun…Si asta pentru ca vrem cu orice pret sa fie dupa cum vrem noi si atunci cand picam si deraiem de la viata, tot aceleasi personaje ne mai spun una alta ca sa ne trezeasca, dar daca ai apucat sa-ti pietrifici inima si sa-ti venerezi propria minte cu ganduri cu tot…e aprope pierduta cauza. Te loveste vreo ”nevruta” si dintr-o data cade scutul si devi smerit. Nu-i oare mai bine sa devenim smeriti la strigatul constiintei si al lui Dumnezeu decat la strigatul vietii, neputintei si al momentului ”nevrut” ? Dar mandria tine sus respectul de sine si coboara sufletul in genunchi.

Tot din cauza acestui ”suna prea” omul isi face dumnezei,cai si chipuri proprii pentru a-si gasi convietuirea cu placerea, instinctul, poftele, patimile personale. Problema este ca ele raman si dupa moartea trupului dar, nemaiavand intrumentul (trupul), ele cer cu sete si disperare viciul sau patima specifica, intr-un azi permanent – ceea ce noi crestinii numim vesnicie… Nici pana acum nu am inteles ca trupul este literalmente o interfata dotata cu un sistem de operare (mintea), cu un limbaj specific,  dar care pleaca toate dintr-o unitate, dintr-un hard! Nu intelegem de ce trebuie sa ne schimbam limbajul si sistemul de operare catre unul desavarsit, nu intelegem de ce avem nevoie de anti-virusi, nici nu credem ca exista virusi…asta e alta poveste. Este ca si cum am trai intr-o lume bolnava fara stiinta medicinei, este ca si cum am spune ca starea de boala este normala si fireasca.