Acasă Stirile zilei Stiinta Cele mai bune sfaturi stiintifice din partea unui specialist despre cum sa...

Cele mai bune sfaturi stiintifice din partea unui specialist despre cum sa devii mai norocos!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Teoria ca teoria, dar practica…

Sunteti inca neincrezatori? E drept, pana aici, poate parea ca, de fapt, tot de hazard si de noroc orb e vorba: pur si simplu, unii au noroc sa se nasca extravertiti, deschisi la nou si cu o fire fericita care ii ajuta sa faca fata incercarilor vietii. Ca sa aiba cu adevarat valoare, ar trebui ca aceste rezultate sa poata schimba vietile oamenilor; cu alte cuvinte, sa poata fi aplicate astfel incat sa-i faca pe oameni sa se simta mai norocosi.

Se poate? Da. Iar acesta este un rezultat extraordinar: sa transformi perceptia ca totul e intamplare sau predestinare/soarta, in ideea ca „soarta” este o infaptuire a omului si sa-i aduci pe cei convinsi ca „n-au noroc si pace” la convingerea ca sunt, in fond, niste oameni norocosi.

Richard Wiseman a facut-o. Intr-unul dintre cele mai remarcabile experimente ale sale – pe care l-a denumit „scoala norocului” -, a recrutat un grup de oameni care se considerau lipsiti de noroc in viata. I-a rugat sa completeze chestionare pentru a estima modul in care vedeau ei problema norocului si a le evalua personalitatea, apoi le-a explicat principiile, pas cu pas, si i-a rugat sa se straduiasca sa le aplice in viata lor timp de o luna. I-a invatat sa iasa din rutina, sa fie mai deschisi oportunitatilor din jur si, cand li se parea ca le merge rau, sa-si imagineze ca ar putea fi mult mai rau; sa-si asculte instinctele, sa creeze si sa mentina o retea de contacte care ar fi putut deveni sursa unor ocazii favorabile in viata si sa aiba o atitudine mai relaxata.

Si, dupa o luna, a constatat niste schimbari spectaculoase: la o noua evaluare, 80% dintre participanti au afirmat ca erau mai fericiti, mai satisfacuti de vietile lor… si mai norocosi!

Daca nici asta nu e o dovada ca norocul e, in cea mai mare masura, asa cum si-l face omul, atunci care ar mai fi?