Acasă Stirile zilei Stiinta Cele mai bune sfaturi stiintifice din partea unui specialist despre cum sa...

Cele mai bune sfaturi stiintifice din partea unui specialist despre cum sa devii mai norocos!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ati auzit, desigur, de multe ori, zicala „norocul si-l face omul”. Credeti ca e asa? Sau, dimpotriva, sunteti dintre cei care cred ca tot ceea ce se intampla in viata este in afara controlului nostru si, daca esti norocos, bine de tine, daca n-ai, n-ai si gata. Un specialist va fi calauza noastra in descoperirea secretelor norocului si ale opusului sau, ghinionul.

Ghidul nostru pe calea norocului este un expert: dr. Richard Wiseman, de profesie psiholog – in prezent profesor la Universitatea Hertfordshire, din Marea Britanie -, un specialist respectat in domeniu si autor al unor carti de succes. Fara a contrazice ideea ca intamplarea exista, el insista totusi asupra ideii ca o mare parte din responsabilitatea pentru felul in care le merge oamenilor in viata le revine lor insisi, ca probabilitatea de a ne merge bine poate fi influentata in mod constient, ca putem, efectiv, sa ne sporim considerabil sansele de a ni se intampla lucruri bune – adica „norocul – prin propriile atitudini, comportamente, actiuni.

• Interesant este ca Richard Wiseman a fost – inainte de a deveni psiholog – iluzionist. Prin urmare, stie multe despre deosebirea dintre iluzie si realitate, despre felul in care oamenii pot fi facuti sa creada ca vad lucruri care nu exista si despre felul in care credintele irationale de tot felul influenteaza vietile oamenilor (de exemplu, superstitiile si convingerea ca destinul ti-e stabilit dinainte de a te naste si nu poti sa-l schimbi, orice ai face.) El este, printre altele, membru al Committee for Skeptical Inquiry (CSI), un grup de oameni de stiinta care investigheaza fenomene paranormale in incercarea de a gasi explicatii rationale, stiintifice, ale acestora. Nu rareori, investigatiile in spirit pozitivist, stiintific, ale membrilor acestui grup au dus la demascarea unor falsi „magicieni”, pretinsi mediumi si fel de fel de persoane ce se pretindeau inzestrate cu puteri deosebite – in realitate fiind vorba doar despre amagiri.

Richard Wiseman este autorul unor studii si experimente care au aratat ca, realmente, oamenii pot deveni mai norocosi, adica mai predispusi la aparitia, in viata lor, a unor intamplari benefice; dar asta cu conditia de a actiona, nu de a sta cu bratele incrucisate, asteptand norocul sa pice din cer (si plangandu-se ca nu pica).

Studiile s-au intins pe durata mai multor ani si au implicat sute de persoane, de la adolescenti de 18 ani pana la pensionari de peste 80 de ani. Iar concluzia e poate dezamagitoare pentru unii (cei care prefera sa creada in destin), dar incurajatoare pentru altii: nu ne nastem cu norocul dupa noi, dar exista printre noi persoane care, fara sa isi dea seama, aplica, in viata de zi cu zi, cateva principii de baza (patru, a descoperit Wiseman) care „creeaza” norocul de invidiat de care par sa se bucure aceste persoane. Si e inca mai incurajator faptul ca putem „face ceva”, putem recurge la aceste principii, le putem aplica in mod constient pentru a spori numarul de evenimente benefice in viata fiecaruia dintre noi. Nu e vrajitorie, nu e paranormal, nu e nimic de natura neexplicata stiintific – e vorba doar de psihologie, de cunoasterea mecanismelor ce ne influenteaza comportamentul, de intelegerea influentei pe care aceste comportamente o pot avea asupra desfasurarii evenimentelor in viata unui om.