Acasă Stirile zilei Stiinta Cele mai bune sfaturi stiintifice din partea unui specialist despre cum sa...

Cele mai bune sfaturi stiintifice din partea unui specialist despre cum sa devii mai norocos!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Personalitatea „norocoasa”

Si totusi, se pare ca norocul are de-a face cu mintea umana, cu felul in care se omul se raporteaza la tot ceea ce este in jur, cu modul in care abordeaza aceasta lunga si incomparabila provocare pe care o numim viata.

Richard Wiseman a emis atunci ipoteza ca norocul, asa cum este el inteles de majoritatea oamenilor, se afla intr-o relatie stransa cu personalitatea.

Una dintre cele mai cunoscute directii in psihologia contemporana, rod al unor cercetari de decenii, abordeaza studiul personalitatii umane apeland la 5 dimensiuni ale acesteia, sau 5 factori fundamentali (Big Five, cum li se spune in literatura de limba engleza.) Modelul psihologic al celor 5 factori (sau modelul OCEAN, dupa initialele denumirilor celor 5 factori) este larg utilizat in psihologie pentru a caracteriza personalitatea unui individ: evaluand aportul fiecarui factor, prin intermediul unor teste specifice, se poate stabili un profil al personalitatii.

(O – openness ) deschidere – spre experiente noi, emotii, aventura; curiozitate si imaginatie

(C – conscientiousness ) constiinciozitate – autodisciplina, respectarea obligatiilor, orientare spre scop; tendinta spre organizare mai curand decat spontaneitate

(E – extraversion) – caracterul extravertit: energie si emotii pozitive, sociabilitate

(A – agreeableness ) – caracter agreabil: tendinta de a fi empatic si cooperant

(N – neuroticism) – nevrotism: tendinta de a resimti cu usurinta emotii negative – furie, ingrijorare, senzatia de fi vulnerabil

In studiul sau, Richard Wiseman a comparat profilurile persoanelor norocoase si nenorocoase din perspectiva celor 5 factori. Interesant: a rezultat ca nici constiinciozitatea, nici „agreabilitatea” nu au o influenta asupra norocului in viata. Faptul de a avea vointa, autodisciplina, nu a parut sa fie caracteristic celor norocosi si sa fi putut, astfel, explica faptul ca le mergea bine in viata prin faptul ca-si urmareau cu hotarare scopurile. Nici macar caracterul agreabil, empatic, nu s-a dovedit relevant, desi poate ne-am fi asteptat ca unii sa aiba noroc pentru ca primeau ajutor de la cei din jur, in schimbul simpatiei, afectiunii si ajutorului pe care ei insisi le ofereau celorlalti.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
1
2
3
4
5
6
Articolul precedentRomanii si MURATURILE! Popas in lumea muraturilor
Articolul următorCe facem in weekend-ul 9-11 noiembrie? GALERIE VIDEO