Acasă Sanatate Ce se intampla in corpul tau daca mananci o data pe zi!...

Ce se intampla in corpul tau daca mananci o data pe zi! Riscul unui atac cerebral este imens!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

La prima vedere, pare o solutie eficienta pentru a scapa de niste kilograme extra. In definitiv, iti spui, daca iei o singura masa pe zi, sansele sa indesi in ea numarul de calorii pe care l-ai fi consumat luand mai multe mese de-a lungul zilei sunt mai mici. Iar asta inseamna, automat, ca vei slabi. Sa fie insa asta o abordare buna pentru sanatatea si silueta ta pe termen lung?

Obiceiul unei singure mese pe zi este mai raspandit decat ai putea crede. Nu de alta, dar cand oricum ai programul foarte incarcat, o masa luata, de regula, seara, dupa serviciu, te ajuta sa economisesti timp si te determina sa te bucuri de ea ca de un festin presarat cu bucate nu neaparat sanatoase, nici cu continut caloric redus. Iar impactul acestui obicei, perpetuat de-a lungul unei perioade mai mari de timp, desi poate parea de necrezut, este semnificativ la nivelul intregului organism…

Consumul unei singure mese pe zi, in loc de trei, plus doua gustari, are pe termen lung un impact negativ asupra nivelului glicemic si al tensiunii arteriale, toate ca urmare a faptului ca organismul nu este alimentat constant cu energie. Astfel se instaleaza fluctuatiile glicemice, iar atunci cand iei singura ta masa de peste zi, iti suprasoliciti si sistemul cardiovascular, cu implicatii concrete in timp, dezvaluie doua studii publicate in 2007 in The American Journal of Clinical Nutrition si Metabolism – Clinical and Experimental.

Cu alte cuvinte, obiceiul de a lua doar o masa pe zi mareste riscul unor afectiuni severe, precum diabetul, bolile cardiovasculare si chiar si pe cel de atac cerebral vascular.

Consumul unei singure mese pe zi poate duce la surplus ponderal, in loc de scaderea mult dorita. Si asta fiindca risti sa ii furnizezi organismului mai multe calorii decat daca ai manca trei mese pe zi – o dovedeste un studiu publicat in 2012 in Journal of Circadian Rhythms.

Tulburari de concentrare
Nu putini sunt aceia care se confrunta cu probleme de concentrare, oboseala, dureri de cap, iritabilitate si „ceata” mentala atunci cand fac pauze mari intre doua mese. „Combustibilul” creierului uman este glucoza, astfel ca, daca faci o pauza mai mare de sase ore, risti ca organismul sa ramana fara rezerve, iar simptomele enumerate sa isi faca aparitia.

Partea si mai neplacuta este ca femeile par sa fie mai afectate decat barbatii de aceste manifestari. Explicatia acestui fenomen, apreciaza expertii, este ca, de-a lungul evolutiei, femeile au avut nevoie sa consume alimente mai des decat barbatii pentru a fi suficient de sanatoase incat sa dea nastere unor urmasi cu sanatate optima, dezvaluie un studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, scrie bzi.