Acasă Stirile zilei Bani Ce sa nu spui la INTERVIUL DE ANGAJARE daca vrei sa ai...

Ce sa nu spui la INTERVIUL DE ANGAJARE daca vrei sa ai o sansa in plus!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Liz Ryan, CEO si fondator al companiei Human Workplace, dezvaluie experientele pe care candidatii le traiesc la interviurile de angajare, ca urmare a intrebarilor nepotrivite adresate de catre personalul din departamentele de resurse umane. 

„La un moment dat, pe durata interviului de angajare, vei fi intrebat despre salariul de la locul de munca anterior. Daca nu esti pregatit, cel mai probabil o sa raspunzi Castigam X. Este insa cea mai mare greseala pe care o poti face”, spune Ryan.

Potrivit managerului, informatiile legate de salariu sunt confidentiale si nu poate exista niciodata vreun motiv temeinic pentru ca acestea sa fie divulgate. Personalul care recruteaza adreseaza intrebarea referitoare la salariile din trecut din urmatoarele doua motive: 1) Daca venitul candidatului era mai mare la jobul anterior decat ar fi dispus sa dea viitorul angajator, cel mai probabil acesta se va gandi ca angajatul este costisitor. Acesta nu este neaparat un lucru rau. Angajatii care cauta noi slujbe nu isi doresc salarii mai mici, iar angajatorii nu au de ce sa cunoasca salariile cuiva, ci doar asteptarile salariale ale celor care cauta un job. 2) Daca salariul candidatului era similar celui pe care sunt dispusi sa-l ofere noii angajatori, atunci acestia vor stabili noul salariu la acelasi nivel. La un salariu lunar de 4.000 de lei, cel mai probabil vor oferi 4.100.

„Nu exista niciun motiv pentru care cineva are dreptul sa te intrebe despre salariul tau din trecut, insa foarte multi candidati cred ca persoana care face recrutarea are tot dreptul sa afle astfel de informatii”, spune fondatorul Human Workplace.

„Sa ma intrebi cat castigam este ca si cum m-ai intreba care sunt cele mai mari slabiciuni ale mele. Ce esti tu? Terapeutul meu? Parintele meu spiritual? Ce naiba se intampla aici? Asta e un interviu de angajare sau o sedinta consiliere? Am fost spalati pe creier pana acum sa credem ca angajatorii sunt niste mici dumnezei, iar noi suntem un nimic. Foarte multi dintre cei care te vor recruta iti vor spune ca este esential sa stie cat castigai. Sfatul meu este sa ii lasi in ceata si sa gasesti unii care au si interesul tau in minte si nu se gandesc doar la ei”, mai spune Liz Ryan.

Iata cum ar trebui sa decurga dialogul cu angajatorul, atunci cand se aduce in discutie aspectul salarial:

Intervievator: Si ce salariu ati avut la locul de munca de dinainte?

Candidat: Perfect, haideti sa vorbim de salarii. Ma intereseaza joburile din aceasta industrie unde salariile pornesc de la 3.000 de lei.

Intervievator: Dar care a fost venitul dvs. la jobul anterior?

Candidat: Stiti, daca cei 3.000 de lei se afla in plaja salariala pentru o pozitie in acest departament, atunci are sens pentru mine sa continuam. Daca nu, poate ca nu ma potrivesc. Nu as vrea nicidecum sa va consum inutil timpul.

„In situatia in care iti vor comunica faptul ca e bine ca le-ai spus ca te intereseaza o anumita plaja de venituri si nu insista sa iti afle salariul, iar discutia continua apoi in mod firesc, atunci vei intelege ca ai de-a face cu oameni, nu cu niste fantome. E important sa simti ca in locul in care te vei angaja lucreaza cu adevarat oameni”, mai spune Liz Ryan, CEO si fondator al companiei Human Workplace.

Sursa: bussinesmagazin.ro

Citeste caplimpede