Acasă Stirile zilei Cati oameni au fost cu adevarat in Piata Victoriei? Oamenii vin si...

Cati oameni au fost cu adevarat in Piata Victoriei? Oamenii vin si pleaca…

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

De o saptamana, Piata Victoriei este ocupata in fiecare noapte de protestatari. Luni seara estimarile date de diverse publicatii indicau intre 15.000 si 25.000 de participanti. De asemenea, exista o tabara care incearca sa reduca din pix numarul participantilor. In Piata Victoriei nu s-a intamplat asa, iar de-a lungul a vreo patru ore de protest, migratia inspre si dinspre centrul pietei a fost destul de mare. Astfel, nu e deloc incredibil ca in Bucuresti au iesit sa protesteze aproape 300.000 de oameni, chiar daca nu toti au incaput in pozele facute de la inaltime, la un moment dat.

In noaptea dintre 5 si 6 februarie, au fost intre 250 si 300.000 de oameni in Piata Victoriei. inca de la primele proteste au fost oameni care au contrazis cifrele si au spus ca n-are cum sa intre atatia oameni in acel spatiu.

Intr-adevar, e imposibil sa fie atat de multi oameni in fata cladirii Guvernului, daca nu cumva sunt inghesuiti cu mana. Acest rationament e insa contra logicii. inainte insa de logica, trebuie prezentate cateva fapte.

Mai sus, in imagine, am marcat spatiul in care au fost raspanditi cei mai multi protestatari. Nu sunt nicidecum doar in fata Palatului Victoria, ci se intind pana pe strada Paris, pana la Antipa si dincolo de parcarea de la Victoriei. Zona marcata pe harta acopera circa 53.000 de metri patrati. Firesc, ca sa afli cati oameni intra in ea, inmultesti acesti metri cu numarul de oameni. Dar cati oameni bagi intr-un metru patrat? Depinde pe cine intrebi. Eu am cercetat datele prezentate in „Crowd Safety and Risk Analysis“ ca sa vad cum pot fi repartizati participantii. Cel mai lejer e cu un om pe metru patrat. Firesc, ai vreo 50.000 de oameni in piata.

Ca sa ai un sfert de milion in aria marcata, ar trebui sa ai aproape cinci oameni pe metru patrat. Cum arata cinci oameni distribuiti per metru patrat. Aici apare prima dilema a multora: oamenii au ghiozdane, pancarte, mai au nevoie de loc sa fumeze sau sa sara, sa se incalzeasca. Mai sunt si mici standuri cu ceai cald si apa, deci e imposibil sa fie 250.000 de oameni in Piata Victoriei. Da, e imposibil sa fie atat de multi oameni la un moment dat. Repet, la un moment dat! Situatia oricaror manifestari publice e simpla: masele de oameni nu stau pe loc.

Se misca, se duc dupa apa, se duc la baie, isi schimba locul, vin altii, pleaca altii. Pe scurt, e gresit sa te raportezi doar la suprafata cand compui numere. Dar e esential sa ai o baza de la care sa pleci. Conform multora care acuza cifrele prea mari, confortul fiecarui participant e „la limita“ cand sunt mai mult de doi oameni pe metru patrat. in acest caz, avem precis peste 100.000 de protestatari.

Sunt insa si „puncte fierbinti“, in care aglomeratia e mult mai mare de doi oameni per metru patrat, cum ar fi la metrou (apropo, Metrorex a ales sa nu mai opreasca trenurile in statia Victoriei pe motiv de supraaglomerare – acei oameni din subteran, ba chiar si din metrou, se pun la numar, chiar sub suprafata mai sus marcata), la capetele bulevardelor sau langa gardul Jandarmeriei. Potrivit analizei citate mai sus, mai mult de trei oameni pe metru patrat inseamna instabilitate, participanti irascibili si lucrurile pot degenera. Cel mai mare risc e dincolo de sapte oameni pe metru patrat. De unde si problemele de care mai auzi la diverse evenimente publice, ca se inghesuie lumea, ca se lasa cu bataie.

In Piata Victoriei nu s-a intamplat asa, iar de-a lungul a vreo patru ore de protest, migratia inspre si dinspre centrul pietei a fost destul de mare. Astfel, nu e deloc incredibil ca in Bucuresti au iesit sa protesteze aproape 300.000 de oameni, chiar daca nu toti au incaput in pozele facute de la inaltime, la un moment dat. Ca ultima precizare, e statistica si marja de eroare nu e deloc mica. Te poti raporta insa la cateva cifre simple ca sa iti faci o idee. Altfel, cel mai mare spatiu din Bucuresti pentru adunari este intre fantana de la Piata Unirii si pana in Piata Constitutiei (aproximativ 81.000 de metri patrati). Ar putea gazdui, in cazul unui eveniment foarte aglomerat, aproape de jumatate de milion de oameni, noteaza ADEVARUL.