Acasă Stirile zilei Caracatita din spatele firmelor fostului sef al ANAF, Gelu Diaconu! Afacerile „sulfuroase”...

Caracatita din spatele firmelor fostului sef al ANAF, Gelu Diaconu! Afacerile „sulfuroase” ale familiei Diaconu si Gazprom!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Familia fostului presedinte al ANAF, Gelu stefan Diaconu, demis in urma inceperii urmaririi penale de catre DNA impotriva sa pentru favorizarea faptuitorului si abuz in serviciu, este implicata intr-o retea de casute postale cu interese pe piata gazelor din Ucraina.

Mai exact, prin intermediul ginerelui american al fostului presedinte al ANAF. Aceeasi retea de offshore-uri controleaza, in Romania, alaturi de fiica si sotia lui Gelu stefan Diaconu, afaceri imobiliare si de turism.

Inclusiv fostul sef al ANAF este implicat in afacerile statului cu gaze, in Romania, facand parte din consiliile de administratie ale GDF Energy Romania SA si Societatea Nationala a Gazelor Naturale Romgaz SA. Reteaua de casute postale, insa, in care este implicat ginerele american al acestuia deruleaza afaceri in domeniul distributiei de gaze in Ucraina, prin intermediul altor offshore-uri controlate direct sau indirect de controversatul magnat ucrainean Dmitry Firtash, partener in mai multe afaceri alaturi de compania de stat ruseasca, Gazprom.

Metoda casutelor postale cipriote detinute de catre secretarul de stat in Ministerul de Finante, Gabriel Biris, nu este singulara la varful acestei institutii. Familia fostului presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Gelu stefan Diaconu, este implicata, la randul ei, intr-o retea de firme deschise in paradisurile fiscale cipriote. „Jurnalul National” prezinta, astazi, aceasta retea si tentaculele ei din Romania, controlate de rudele fostului presedinte al Fiscului.

Epopeea ciprioto-ucraineana a familiei fostului sef al ANAF incepe cu doua companii preluate de catre Mihaela Diaconu, sotia lui Gelu stefan Diaconu, companii care activeaza in domeniul hotelurilor. Prima este SC CMC Hotels Grup SRL, care, in 2006, ii avea ca actionari pe Mihaela Diaconu, Costica Dumitrescu si Cristian Popa. Atunci, compania si-a mutat sediul in strada Cauzasi numarul 27, din Sectorul 3 al Capitalei.

A doua companie se numeste SC Comity Prod Exim SRL, in care, initial, actionari erau aceiasi Mihaela Diaconu, Costica Dumitrescu si Cristian Popa. in data de 31 octombrie 2010, CMC Hotels Grup SRL a fuzionat prin absorbtie cu SC Comity Prod Exim SRL, aceasta din urma preluand activele si patrimoniul primeia. in iulie 2009, asociatii Costica Dumitrescu si Cristian Popa, care detineau, impreuna, 50% din capitalul social al firmei Prod Exim, decid sa cesioneze partile sociale catre compania britanica Klartech Limited, cu sediul social la Londra, dar cu sediul administrativ in paradisul fiscal din Cipru – Limassol.

Pentru actiunile lor, Dumitrescu si Popa au primit de la compania britanico-cipriota suma de 250.000 de lei. Klartech Limited era reprezentata, la acea data, la Registrul Comertului, pentru parafarea acestor tranzactii, de catre avocatul Cezar Constantin Gusu, de la casa de avocatura Bostina si Asociatii, ce a apartinut unui alt controversat avocat, Doru Bostina, implicat, la randul sau, in mai multe scandaluri penale, inclusiv in dosarele de coruptie ale afaceristului Gruia Stoica, patronul GFR. Klartech Limited s-a lichidat si dizolvat in anul 2011, motiv pentru care, la data de 10 octombrie 2011, intregul patrimoniu al acesteia a fost prelat de un alt offshore cipriot, pe nume Charta Limited, infiintat in acelasi an, la Nicosia.

Mihaela Diaconu, patroana de hotel de lux in Bucuresti

Cartha Limited Nicosia si Mihaela Diaconu, sotia proaspatului ex-presedinte ANAF, au depus, fiecare, un aport de 250.000 de lei la capitalul social al SC Comity Prod Exim SRL, devenind, astfel, parteneri egali in aceasta companie. Din documentele publicate de Oficiul National al Registrului Comertului din data de 16 ianuarie 2012, aflam ca offshore-ul cipriot Cartha Limited este reprezentat in Romania de catre americanul Wesley Elijah Schroeder, sotul Nicoletei Diaconu Schroeder, fiica Mihaelei Diaconu si a lui Gelu stefan Diaconu, nascuta in data de 4 decembrie 1986. La inceputul anului 2012, actionarii Charta Limited si Mihaela Diaconu decid sa extinda sediul social al companiei SC Comity Prod Exim SRL la trei numere postale din strada Cauzasi, Sector 3, respectiv numerele 25, 27 si 27A. Aici, in prezent, se afla Hotelul International, locatie turistica de 4 stele, aflata in proprietatea rudelor fostului presedinte al ANAF, Gelu stefan Diaconu.

Potrivit unei alte notificari a Registrului Comertului referitoare la compania SC Comity Prod Exim SRL, din 5 decembrie 2014, aflam ca actionariatul nu s-a modificat, fiind inscrise, insa, domeniile de activitate “hoteluri si alte facilitati de cazare”. Odata cu preluarea patrimoniului companiei britanice Klartech Limited, dupa dizolvarea si lichidarea acesteia, offshore-ul cipriot, reprezentat de ginerele lui Gelu stefan Diaconu, Charta Limited, a preluat si actionariatul unic al societatii SC Klartech Development SRL, companie care activeaza in domeniul dezvoltarii și promovarii imobiliare, ce a avut sediul social in Aleea Alexandru, aproape de sediul fostului PDL, pe care l-a mutat, in iulie 2015, in Bulevardul Aviatorilor. De aceasta data, la Registrul Comertului, reprezentantul Cartha Limited nu a mai fost ginerele lui Gelu stefan Diaconu, ci o alta persoana, pe nume Bogdan Alexandru.

Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, Nicoleta Diaconu Schroeder, fiica lui Gelu si a Mihaelei Diaconu, detine, impreuna cu sotul ei, americanul Wesley Elijah Schroeder, nascut in 15 august 1981 in Oklahoma City, actionariatul companiei Yogoberry SRL, care se ocupa cu comert. Firma a fost administrata, pana in data de 2 martie 2005, de catre mama Nicoletei, Mihaela Diaconu, pe care, insa, actionarii au revocat-o, administratia firmei fiind preluata de catre fiica. SC Yogoberry SRL, prin administrator Nicoleta Diaconu Schroeder, a actionat in judecata, in data de 1 octombrie 2014, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, condusa chiar de catre tatal Gelu Diaconu. Procesul viza o plangere contraventionala, s-a judecat la Judecatoria Constanta si s-a solutionat in 13 octombrie 2015, in stil propagandistic.

Fiica tatalui presedinte al ANAF a pierdut cauza in favoarea ANAF-ului. De la inceputul anului trecut, Nicoleta Diaconu Schroeder a fost numita in functia de director al filialei din Romania a UBER, companie care a creat si opereaza o aplicatie ce permite conducatorilor auto sa devina taximetristi fara licenta, platind doar un comision. Aplicatia a fost declarata ilegala in tari precum Germania si Franta, iar in Romania functioneaza oficial din februarie 2015. UBER a primit amenzi in Taiwan, iar in Franta actionarii au fost arestati. in Belgia si Olanda au fost demarate investigatii serioase cu privire la aceasta aplicatie, compania fiind scoasa in afara legii.

Legaturi cu afacerile cu gaze in Ucraina

Presa ucraineana a dezvaluit, in urma cu cativa ani, faptul ca acest offshore cipriot Cartha Limited, care detine actiuni in firma din Romania a sotiei fostului sef al ANAF, reprezentata de ginerele american Wesley Elijah Schroeder, este, la randul ei, detinut de alte doua casute postale cipriote. Acestea se numesc Suzel Enterprises LTD si Heico Ventures Limited. Aceste doua companii, impreuna, detin capitalul social al unui alt offshore, Menga Stablishment LTD.

Acesta, la randul lui, detine actiuni in cadrul companiei ucrainene LiderGaz, un furnizor important de gaze naturale, ce a livrat, in anul 2012, 570 de milioane de metri cubi de gaze naturale catre Uktransgaz – subsidiara a companiei nationale de gaze din Ucraina, Naftogaz. Aceleasi doua casute postale, Suzel Enterprises LTD si Heico Ventures Limited, mai detin actiuni la alte doua offshore-uri. Este vorba despre Afidreko Holding Limited si Maximalema Limited, cu interese directe in alte companii ucrainene. Astfel, potrivit informatiilor citate, Maximalema Limited este actionar in Ukrenergomontaj, iar Afidreko Holding LTD in Ukrestauratia, ambele fiind abonate la contracte cu statul ucrainean.

Ukre-nergomontaj, spre exemplu, a derulat cu Ministerul ucrainean al Energiei, contracte de peste o jumatate de miliard de dolari. Tot din presa ucraineana mai aflam ca offshore-urile Afidreko Holding LTD si Maximalema Limited sunt doua entitati apropiate de magnatul ucrainean Dmitry Firtash.

Mai exact, Ukrenergomontaj ii are ca actionari pe Maximalema Limited si pe Anton Cernestov. Acesta din urma este partener in holdingul britanic DV Corporation Limited, detinut de actualul director al Naftogaz, Serghei Vinokurov, fost manager al companiei Ostchem Ucraina, aflat in proprietatea lui Dmitry Firtash. Magnatul ucrainean a fost reprezentant al companiei RosUkrEnergo, companie pe care o detine impreuna cu gigantul rusesc Gazprom. Averea lui Dmitry Firtash a fost evaluata de Forbes la peste 4 miliarde de dolari.

Acesta deruleaza afaceri si in tara noastra, prin compania maghiara Emfesz, care detine in Romania compania Emfez Romania SRL, un tranzactionar de energie si gaze pe piata OPCOM. Revenind la Suzel Enterprises LTD, aceasta a avut legaturi in Romania cu CITEC Imobiliare SRL, in care a detinut actiuni pe care le-a instrainat companiei STOMBO Limited. in prezent, CITEC Imobiliare SRL este detinuta de casutele postale CITEC Immobilien GBMG Austria si de STONBO Limited Cipru.

Fostul sef al ANAF, membru in CA de la GDF Energy si Romgaz

Potrivit declaratiilor de avere si de interese depuse, in calitate de presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, anul trecut, Gelu stefan Diaconu specifica faptul ca detine 1% din actiunile SC Care Exim SA, actiuni pe care le-a evaluat la 300.000 de lei. De asemenea, Diaconu a mai mentionat ca este membru in Consiliul de Administratie al SC GDF Energy Romania SA, de unde a incasat un onorariu de 3.000 de lei lunar, dar si in GIFGA Eximbanc, de unde a incasat un onorariu de 20.000 de lei lunar.

Mai detine si calitatea de membru al Consiliului de Administratie al CEC Bank, de unde a incasat 18.000 lei lunar, dar si cea de membru al Comisiei pentru Stabilirea si Evaluarea Terenurilor Aflate in Patrimoniul SNGN ROMGAZ SA, de unde a incasat suma de 1.888 lei pe an.

Din ultima declaratie de avere, afam ca familia Diaconu detine 10.830 metri patrati de teren intravilan in Vaslui, cumparat si mostenit in perioada 1992-2013, un apartament de 119 metri patrati in Bucuresti, o casa de 250 metri patrati in Ganeasa, judetul Ilfov, si inca un apartament in Capitala, achizitionat in 2013, in suprafata de 63,8 metri patrati, la care se adauga o casa in Vaslui, de 118 metri patrati.

Gelu Diaconu declara conturi si depozite bancare deschise la BCR, Raiffeisen Bank, ING, Piraeus Bank si CEC Bank, in valoare de 63.300 de euro, 87.000 de dolari si 870.500 de lei. Plasamentele se ridica la 550.000 de lei in firmele Care Exim SRL si Comity Prod Exim SRL.

Gelu stefan Diaconu este urmarit penal pentru abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului in dosarul in care s-a cerut arestarea deputatilor Nicolae Paun si Madalin Voicu.

Sursa: Jurnalul