Stresul este una din afectiunile des intalnite in ziua de azi. Persoanele stresate si ingrijorate se imbolnavesc de ulcer, tinerii care nu au suficienta incredere in ei se confrunta cu acneea, iar cei care sunt nemultumiti de realizarile lor fac boli de ficat.

Insa oamenii optimisti, increzatori, care nu isi pierd speranta, se vindeca mai repede si sunt mai putin predispusi afectiunilor de orice natura.

Desi se spune ca o minima cantitate de stres poate fi mobilizatoare si ajuta la obtinerea rezultatelor bune in activitatile pe care le intreprindem, dozele mari de stres au un impact negativ asupra sanatatii.

„Psihosomatica, mai putin cunoscuta in tara noastra, studiaza legaturile dintre afectiunile fizice si modelul de gandire pe care il abordam in viata de zi cu zi. Cercetatorii in domeniul psihosomaticii sunt de parere ca dezechilibrele emotionale pe care le resimtim la nivel psihic, neluate in seama, se transforma in timp in afectiuni fizice. Drept urmare, cand rezistenta psihica cedeaza, incepe sa fie afectat organismul”, explica Monica Burcea, psihoterapeut.

Cum ne afecteaza furia si neimplinirile
Tulburarile emo­tionale suprimate (stres, su­ferinta, anxietate, sentimentul singuratatii, furie reprimata, sentimentul neimplinirii) favorizeaza eliberarea de substante chimice in organism – adrenalina, cortizolul (hormonul stresului) care in cantitati mari afecteaza buna functionare a organelor interne si reduc productia de „substante bune” endorfinele (moleculele fericirii).

Pe de alta parte, modelul de gandire pe care il abordam poate sa dea rezultate foarte bune in lupta pe care organismul o duce cu bolile. Cercetarile arata ca este foarte important sa tinem cont de faptul ca psihosomatica si medicina alopata nu se exclud, ci dimpotriva, lucreaza impreuna. Medicamentele trateaza efectul, psihosomatica ne poate ajuta sa percepem cauzele profunde.

Psihoteraputul Monica Burcea detaliaza manifestarile efective ale dezechilibrelor emotionale in corpul nostru.

1. Pielea si sistemul respirator sunt liniile de granita ale corpului

Atunci cand mediul este perceput ca fiind neprietenos (temperaturi mici, curent, un mediu tensionat, un mediu stresant), organismul reactioneaza prin cresterea barierei de protectie a mucoaselor: nas infundat, hipersecretie de mucus, stranut. Nu intamplator, racelile sau virozele respiratorii apar atat la adulti, cat si la copii in momente de consum afectiv.

Afectiuni ale pielii pot aparea in cazul persoanelor anxioase, cu nevoie crescuta de a detine controlul sau in cazul persoanelor dependente emotional.
Lipsa de incredere cauzeaza acneee. Acneea, specifica adolescentei, este o respingere inconstienta a mediului social si in acelasi timp indiciul neincrederii si nesigurantei de sine in raport cu exteriorul si cu judecata celorlalti. in cazul tinerilor, denota un dezechilibru intre ceea ce si-ar dori sa fie si sa faca si resursele de incredere pe care acestia le au. Pe masura ce adolescentul este ajutat sa elibereze frustrarile si sa capete incredere in sine, acneea se poate ameliora.

Parul este simbolul arhetipal al puterii. Afectiunile parului au legatura cu puterea pe care o exprimam la exterior, in raport cu ceilalti. Cand parul are perioade in care cade mai mult, el poate arata faptul ca persoana resimte o scadere a puterii, o oboseala pe care ii este greu sa o accepte din cauza activitatilor pe care le desfasoara.

Cand parul se ingrasa poate arata dorinta in­constienta de eliberare in urma unor sarcini grele. Este indicat sa tinem cont de aceste „semnale” si sa ne alocam perioade de odihna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.