Acasă Stirile zilei Cum a evoluat Romania! Povestea primei femei ministru din Romania! Avea studii...

Cum a evoluat Romania! Povestea primei femei ministru din Romania! Avea studii la Harvard si a deschis prima clinica de neurochirurgie din tara noastra

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Florica Bagdasar, medic specialist in neuropsihiatria infantila, devenea,in 1946, prima femeie ministru din Guvernul Romaniei. Printre primele reprezentari ale femeilor in Guvernul Romaniei se numara cea a neuropsihiatrei Florica Bagdasar, care in 1946 a devenit prima femeie ministru din Romania. Nascuta pe 24 ianuarie 1901, Florica Bagdasar si-a dedicat intreaga viata asistentei neuropsihiatrice si educationale a copiilor.

Dupa ce a terminat studiile despre sanatate publica, din cadrul Universitatii Harvard, Florica Bagdasar si sotul acesteia, Dimitrie Bagdasar, au deschis prima clinica de neurochirurgie din Romania, unde au avut loc primele interventii pe creier in conditii improvizate.

Dupa moartea sotului sau, ministru al Sanatatii din Guvernul Petru Groza, Florica Bagdasar a fost numita succesoarea acestuia. Astfel a devenit prima femeie ministru din Romania, ocupand functia intre 1 decembrie 1946 si 28 august 1948. in timpul mandatului sau, tara se confrunta cu foametea si saracia, Moldova luptandu-se cu epidemia de tifos exantematic, iar Dobrogea cu epidemia de malarie.

Dupa terminarea mandatului de ministru, a fost asaltata de intimidari si amenintari, a pierdut functia de director al Centrului de Igiena Mintala din Bucuresti, dar si toata averea.

Cum se prezinta prima femeie care va conduce Palatul Victoria

Viorica Dancila este o apropiata a sefului PSD, Liviu Dragnea. Din 2009, ea este deputat in Parlamentul European, iar din 2015 conduce Organizatia Nationala de Femei a PSD.

Viorica Dancila este membra a PSD din 1996. in perioada 2004-2008 a fost presedinte al Organizatiei de Femei PSD Videle si consilier local in aceeasi localitate. Din 2005 pana in 2009 a fost presedinte al Organizatiei Judetene de Femei a PSD Teleorman si membru in Consiliul National al PSD. intre 2003 si 2011 a fost presedinte al Organizatiei PSD — Oras Videle.

Vasilica Viorica Dancila s-a nascut in 16 decembrie 1963, la Rosiorii de Vede, in judetul Teleorman.

in 1988, a absolvit Facultatea Forajul Sondelor si Exploatarea Zacamintelor de Hidrocarburi, Ploiesti, iar in 2006 a absolvit masterul „Spatiul Public European″ din cadrul scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti.

Este specializata in programarea si managementul proiectelor, bazele economiei petroliere si luarea deciziilor, expert in armonizarea legislativa — integrare europeana.

intre 1997 si 1998 a fost profesor la Liceul Industrial Videle. Din 1997 pana in 2009 a lucrat ca inginer la Petrom SA, sucursala Videle, Serviciul Monitorizare Productie titei si Gaze.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos