Acasă Stirile zilei Adevarul despre afacerea Bechtel a iesit la suprafata! Vezi suma colosala cu...

Adevarul despre afacerea Bechtel a iesit la suprafata! Vezi suma colosala cu care a fost prejudiciat statul roman!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Statul roman a fost paguit cu  526 de milioane de euro in urma contractului pagubos incheiat la inceputul anilor 2000 de Compania de Drumuri cu americanii de la Bechtel, potrivit Digi24. Calculele le-a facut Ministerul de Finante, care cere acum recuperarea prejudiciului.

Suma apare intr-un raport al Ministerului de Finante care dateaza din decembrie 2016.

Contractul cu Bechtel a fost incheiat in 2003, in timpul guvernarii lui Adrian Nastase, si reziliat in 2013, cand sef al CNADNR era Narcis Neaga, iar ministrul transporturilor era Dan sova.

Raportul de inspectie economico-financiara din cadrul Ministerului de Finante a fost facut in scopul recuperarii a 525.891.888 de euro, bani considerati prejudiciu adus statului roman ca urmare a modului in care s-a derulat si negociat – din 2003 si pana in 2013 – contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrazii Transilvania.

Raportul mentioneaza ca 40 de milioane de euro constituie avansul acordat si nerecuperat, la care se adauga 116.829.120 de euro reprezentand majorari de intarziere.

„Compania nu a demarat si nu a derulat o procedura de negociere cu firma Bechtel International Inc., fapt care a condus la incheierea unui contract si inscrierea in contractul incheiat cu aceasta firma a unor clauze paguboase pentru statul roman, concretizate in prejudicii majore pentru bugetul de stat”, explica raportul.

in contractul de proiectare si de construire a autostrazii Brasov-Cluj-Bors s-au prevazut sume reprezentand:

„- avans cu incalcarea prevederilor legale
– cheltuieli de mobilizare fara a fi prevazute in devizul general
– cheltuieli indirecte de capital, cu incalcarea prevederilor legale si fara a fi prevazute in devizul general”, se arata in raport.

Printr-un acord de modificare din 2006 avansul de 40 de milioane de euro ” a fost reclasificat si transformat in cheltuieli de mobilizare, valoarea acestora ajungand la suma fixa de 70 mil. euro, in conditiile in care Contractul prevedea o suma globaloa de 30 de milioane de euro pentru activitati anterioare inceperii lucrarilor de constructii”, se arata in raport. Persoane responsabile erau directorul general al companiei de la data semnarii contractului si directorul general al companiei la data semnarii acordului.

Director general al CNADNR la semnarea contractului in 2003 era Mihai Basulescu.