Acasă Life Dezvoltare Personala Teoriile de personalitate au fost dezvoltate pornind de la acest vechi concept!...

Teoriile de personalitate au fost dezvoltate pornind de la acest vechi concept! Cum ne influenteaza cele patru temperamente – Sangvinic, flegmatic, coleric si melancolic?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Astazi exista o multime de teorii cand vine vorba de tipurile de personalitate. Paginile despre tipurile de personalitati atrag in continuare un numar foarte mare de oameni, fiind unele dintre cele mai populare de pe internet. Acest articol este despre unul dintre cele mai vechi sisteme  de personalitate din lume: cele patru tipuri de temperament. Originile acestei tipologii apartil medicinei greco-arabe care a fost folosita cu succes pentru tratarea bolilor. De fapt, este folosit si astazi de practicienii de medicina traditionala din intreaga lume.

In centrul acestei tipologii se afla conceptul medical vechi – umorismul. Acest concept face referire la fluidele corporale prezente in corpul uman. Diferiti oameni au proportii diferite de aceste fluide; predominanta  unui fluid defineste  temperamentul  si tipul psihologic. In continuare va vom prezenta cele patru temperamente si umorul lor predominant (fluidele corporale).

Sangvinic – Sange

Flegmatic – Flegma

Coleric – Bila galbena

Melancolic – Bila neagra

Predominanta unuia dintre aceste fluide afecteaza aspectul si comportamentul cuiva. Cu toate acestea,  majoritatea oamenilor au temperamente mixte iar judecarea exclusiv in baza aspectului poate fi dificil pentru entuziastii neinstruiti, cum am fi noi insine.

Medicina moderna respinge aceasta tipologie, dar multe dintre noile teorii de personalitate au fost dezvoltate pornind de la acest vechi concept. Mai mult decat atat, acesti termeni – sangvinic, flegmatic, coleric si melancolic – persista atat in limbajul stiintific, cat si in limbajul de zi cu zi.