Acasă Timp liber Spiritualitate Lectia de viata a parintelui Constantin Necula in Ajunul Craciunului: Exista lucruri...

Lectia de viata a parintelui Constantin Necula in Ajunul Craciunului: Exista lucruri in viata in care trebuie sa intaresti ceea ce ai!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Preotul Constantin Necula, consilier misionar-pastoral si de imagine al Mitropoliei Ardealului, a ratat intr-un interviu acordat Agerpres, ca oamenii din ziua de azi uita sa aprecieze si sa protejeze ceea ce au si alearga permanent dupa himere sau lucruri pe care le-au pierdut.

 

Reporter: Parinte, m-am uitat la dumneavoastra pe Facebook si am vazut intr-o postare ca ati fost la Facultatea de Inginerie. V-am vazut la tabla, nu stiu daca faceati o ecuatie si le-ati vorbit studentilor despre suflet si Dumnezeu. Ati scris ceva. Ne puteti spune cum arata ecuatia asta perfecta, suflet si Dumnezeu?

Constantin Necula: M-au intrebat daca exista o definitie a fericirii sau daca exista o definitie a credintei. Si am spus ca nici credinta, nici fericirea nu se pot defini singure. Ca exista combinari de trei luate cate trei: credinta, nadejde si dragoste. Daca n-ai toate cele trei luate deodata si inmultite de fiecare data nu ajungi la fericire, care are alta constructie. In Vechiul Testament avem zece porunci si noua fericiri si atunci avem ca posibilitati de a fi fericiti combinari de noua luate cate zece. Si, mai in gluma, mai in serios, i-am pus sa rezolve combinatiile. Dar, ceea ce era pe tabla la Inginerie, era imaginea pe care a lasat-o lumii Wald. Este un matematician clujean care se desavarseste in Germania si ajunge la apogeul carierei sale, moare din nefericire tanar, pe la 48 de ani. El este intrebat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial de catre specialistii in aeronautica, in aviatie, cum pot proteja avioanele care sunt mitraliate. Si i s-au oferit sute de modele. Toti din sala aceea, din cercetarea aceea, au sustinut ca acolo trebuie pus blindajul, unde au fost ranite avioanele. Doar el a spus ca trebuie intarit ceea ce nu a fost ranit, pentru ca daca protejezi ceea ce nu este ranit, cele ranite s-au intors totusi la sol, poti sa mergi, sa zbori, mai departe. Si a avut dreptate. S-au salvat sute de mii de vieti. Acum doi ani, unul dintre specialistii in securizarea Facebook-ului a reamintit acest adevar matematic al acestui clujean de geniu. Si le-am spus inginerilor ca exista lucruri in viata in care trebuie sa intaresti ceea ce ai, ceea ce dispui deja. Poti sa fii bun la matematica, trebuie sa continui sa faci din bunatatea asta la matematica un hobby permanent, care sporeste. Nu trebuie sa lasi deoparte lucrurile care iti fac placere doar ca sa faci lucrurile care trebuie sa fie facute. Si ma refer acum la cele intelectuale, in primul rand, la cele de cultura, la cele legate de suflet.