Acasă Stirile zilei Veste buna! Spitalul Militar va avea un nou corp de cladire cu...

Veste buna! Spitalul Militar va avea un nou corp de cladire cu 12 etaje, heliport si centru de mari arsi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Un nou corp de cladire cu 12 etaje care va avea peste 30 de sali de operatie va fi construit si utilat in trei ani la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr Carol Davila”, a declarat general de brigada medic conf. univ. dr. Florentina Ionita Radu, comandantul unitatii medicale.

„Domnul Adrian Tutuianu ministrul Apararii Nationale a aprobat, in urma cu o luna, proiectul de extindere si modernizare a spitalului, astfel incât in urmatorii trei ani vor fi asigurate fondurile necesare pentru modernizarea spitalului. Aceasta inseamna ca ceea ce ne-am propus in urma cu trei ani prinde contur si toate demersurile facute de noi anterior nu au fost doar un vis frumos. Viitorul, in Spitalul Militar Central, presupune constructia unui nou corp de cladire cu 12 etaje in care se va integra un ansamblu complex de blocuri chirurgicale si o noua Unitate de Primire Urgente, toate acestea fiind redimensionate si structurate conform adresabilitatii din ce in ce mai crescute, a afirmat comandantul, citat de Agerpres.

Potrivit medicului militar, cladirea va fi construita dupa cele mai moderne criterii si standarde, aplicate in cazul clinicilor de prestigiu din strainatate.

„La acest moment, cred ca suntem singurul spital care se poate grupa pe functiuni de acuti si cronici, iar aceasta noua constructie, care se va uni cu vechiul bloc chirurgical va reprezenta partea de acuti a spitalului. Tot in acest pavilion va fi amenajat si un centru pentru tratarea marilor arsi, cu sala de operatie si terapie intensiva dedicata. Noul pavilion va avea amplasat, deasupra, un heliport”, a spus managerul SUUMC.

Potrivit acesteia, spitalul beneficiaza de o suprafata de aproximativ 9 hectare, iar la momentul construirii, in 1889, era cel mai modern din Europa.

„Noi avem prin decret domnesc aceasta suprafata a spitalului de aproximativ 9 ha, intr-un loc strategic ales, la momentul respectiv, iar aceasta suprafata ne da posibilitatea sa structuram diferit functionalitatea unitatii medicale. La momentul la care a fost construit spitalul, in locatia actuala, in anul 1889, acesta era cel mai modern spital din Europa. Timpurile au trecut, lucrurile s-au schimbat si reevaluând, alaturi de colegii mei, situatia actuala, am realizat ca ceea ce parea un impediment major — structura pavilionara — poate fi transformat intr-un imens avantaj, respectiv acela de a dezvolta spitalul pe functiuni — acut, cronic, invatamânt, cercetare-dezvoltare si, nu in ultimul rând, recuperare medicala. Avem o mostenire pe care trebuie sa o pastram si sa o dam, la rândul nostru, mai departe, celor care vor veni”, a mai spus generalul de brigada.

Florentina Ionita-Radu a aratat ca vechile pavilioane, unele dintre ele monumente istorice, vor fi renovate si redistribuite unor sectii care abordeaza patologia cronica, cum ar fi sectiile Dermatologie, Oncologie, Radioterapie, Psihiatrie sau cele care necesita circuite speciale precum Pneumoftiziologia sau Bolile Infectioase.

Tot in contextul modernizarii infrastructurii, comandantul SUUMC a precizat ca unul dintre actualele pavilioane va avea destinatia de ingrijiri paliative si geriatrie, data fiind nevoia unor servicii medicale si pentru acest segment de populatie.

„Din pacate, stresul cotidian declanseaza o serie de afectiuni care nu pot fi tratate in spitalele de urgenta, ele necesitând servicii medicale de lunga durata, sens in care incercam sa venim in intâmpinarea celor care au atâta nevoie de atentia noastra si a institutiilor de protectie sociala”, a sustinut medicul.

Ionita-Radu a afirmat ca Pavilionul C unde se afla morga va fi refacut devenind o destinatie de invatamânt.

„Cladirea care este emblematica pentru spital este Pavilionul C, actuala morga, iar ea va fi refacuta in intregime, captând o noua destinatie — de invatamânt. Acolo este un amfiteatru care va fi reabilitat pentru ca este o bijuterie arhitecturala, in care ne-am instruit, pe rând, atâtea generatii de medici militari si aici ma refer atât la cei care mi-au fost colegi, cât si la inaintasii nostri. Dupa Revolutie, cladirea s-a degradat foarte mult si amfiteatrul respectiv a trebuit inchis. Iata de ce eu consider ca este o datorie pentru mine si pentru cei din generatia mea, care am beneficiat de facilitatile oferite de aceasta cladire, sa repunem in drepturi ceea ce pentru unii nu inseamna, poate, prea mult, dar pentru noi inseamna totul — cinstirea memoriei celor care ne-au fost mentori. Aceasta cladire va beneficia de amfiteatre si sali de curs, fiind destinata formarii si perfectionarii tinerilor care opteaza pentru o cariera in medicina, respectiv pentru studenti si rezidenti”, a explicat comandantul.

Dupa mentioneaza acesta, salile de curs vor fi dotate cu simulatoare in care sa poata fi aplicate si invatate tehnici si proceduri din medicina de urgenta, o gama larga de interventii chirurgicale, masuri de prim ajutor.

„Tot in cadrul acestui proiect vom dezvolta si alta noua capabilitate — cea de cercetare stiintifica prin dezvoltarea unei banci de tesuturi si organe care sa sustina programul national de transplant”, a sustinut medicul militar.

Un alt mare obiectiv il reprezinta constructia unui centru de sine statator pentru recuperarea neurologica, neuromotorie si post-traumatica pentru militarii raniti in teatrele de operatii, centru care sa asigure toate conditiile pentru desfasurarea, la inalte standarde, a tuturor programelor aplicate in domeniu care au ca obiectiv reinsertia sociala rapida.

„Pentru a putea face asta vom construi de la zero. Nu vom face adaugiri, nu vom incerca sa transformam niste cladiri vechi. Acest pavilion va dispune de bazine speciale, aparatura medicala dedicata pentru a corespunde nevoilor speciale dar si sali de tratatement, structurate pe mai multe etaje, astfel incât sa intruneasca capabilitatile unui centru medical modern de recuperare”, a afirmat comandantul SUUMC.

in opinia sa, cea mai mare provocare a managementului spitalului va fi realizarea tuturor acestor lucruri fara intreruperea activitatii unitatii medicale.