Acasă Stirile zilei Stiinta Descoperire revolutionara! Prima pastila anticonceptionala masculina

Descoperire revolutionara! Prima pastila anticonceptionala masculina

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O echipa de cercetatori japonezi asigura ca „a facut un pas cheie” spre dezvoltarea unei pastile anticonceptionale masculine, bazata pe blocarea unei proteine, noteaza un studiu publicat joi de revista Science citata de EFE.

Proteina numita calcineurina, joaca un rol important in fertilitatea masculina, dar pana acum nu a fost identificata concret care din formele ei diferite este cea care o afecteaza in mai mare masura, scrie Agerpres.

„Descoperirile acestui studiu pot reprezenta un pas cheie pentru a oferi barbatilor controlul asupra viitorului lor reproductiv”, a declarat Masahito Ikawa, profesor la Institutul de Cercetare a Bolilor Microbiene la Universitatea Osaka din Japonia si principalul autor al studiului.

Echipa a analizat pe soareci izoforme de calcineurina exprimate in genele PPP3CC si PPP3R2, aflate doar in celulele de formare a lichidului seminal. Cercetatorii au blocat gena PPP3CC la soarecii masculi prin doua substante inhibitoare si au creat o mutatie a proteinei care a facut ca masculii sa devina temporar sterili si ca sperma lor sa fie incapabila sa fertilizeze ovulele.

Fertilitatea a revenit la o saptamana dupa ce soarecilor nu le-au mai fost administrati respectivii inhibitori. Potrivit lui Ikawa, aceasta evolutie specifica a calcineurinei se afla si la oameni, astfel incat ar putea fi utilizata aceeasi strategie pentru a dezvolta anticonceptionale destinate barbatilor.