Acasă Timp liber Spiritualitate De unde atata violenta intre religii? Citeste invataturile lui Dalai Lama despre...

De unde atata violenta intre religii? Citeste invataturile lui Dalai Lama despre morala si religie!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

IN PICIOARE POARTA NISTE sandale obisnuite, iar pe fata are un zambet binevoitor. L-am intalnit pe Tenzin Gyatso, cel de-al 14-lea Dalai Lama, de peste 30 de ori in ultimii 33 de ani si nu-mi aduc aminte sa mai fi intervievat vreodata pe cineva atat de empatic. Rade mai des decat oricine altcineva.

„Pentru mine nu exista notiunea de dusmani. Sunt doar oameni pe care inca nu i-am cunoscut“, mi-a spus, cu mai bine de 20 de ani in urma.

Inca din anul 1959, ocupatia chineza l-a fortat pe maestrul spiritual tibetan sa isi paraseasca pamantul natal si sa traiasca in exil. Asta nu l-a facut, totusi, sa isi urasca cotropitorii, ba dimpotriva, declara intr-unul dintre interviurile sale: „Bineinteles ca ma rog si pentru liderii comunisti din Beijing“. In ciuda varstei inaintate, Dalai Lama e increzator ca va trai sa vada rezolvarea conflictului cu China in privinta Tibetului, patria sa mama. In ultimii ani, Dalai Lama a facut apel, din ce in ce mai insistent, la o etica ce transcende religia. La cei 80 de ani ai sai, promoveaza o viziune care, in mod cert, este unica pentru un lider religios. „Morala este mai importanta decat religia,“ spune Dalai Lama. „Nu venim pe lumea asta ca membrii unei anumite religii. Dar morala este inascuta“. Una dintre credintele sale cele mai puternice este ca, in cautarea fericirii si in dorinta de a evita suferinta, toate fiintele umane sunt la fel, citeaza erd.ro.

Franz Alt: Dupa atacul terorist din Paris, ati spus: „Sunt zile in care ma gandesc ca ne-ar fi mai bine daca nu ar mai exista nicio religie pe lume!“

Dalai Lama: Invataturile si practicile religioase ne-au fost dintotdeauna de ajutor, numai ca traim vremuri in care avem nevoie de mai mult de atat. Uitati-va la ce se intampla in lume. E plin de exemple care ne arata din ce in ce mai clar acest lucru. Si asta este valabil pentru toate religiile, inclusiv pentru crestinism si budism. S-au pornit razboaie in numele religiei. Au fost chiar numite „razboaie sfinte“. Nu de putine ori, religiile au fost si sunt, in continuare, intolerante. De aceea spun ca in secolul XXI avem nevoie de o noua etica, una care transcende toate religiile. Mult mai importanta decat religia este simpla noastra spiritualitate umana. Este vorba de acea tendinta naturala, fireasca, de a ne apleca spre dragoste, bunatate si afectiune. Absolut toti o avem in interior, indiferent carei religii apartinem. In opinia mea, oamenii pot trai fara religie, dar nu pot sa existe fara valori, fara morala. De ce credeti ca avem nevoie de mai multa spiritualitate decat ne pot oferi religiile traditionale? Traiesc de mai bine de 56 de ani exilat in India. Si am ajuns sa cunosc in amanunt aceasta societate seculara, care traieste dupa reperele unei etici seculare. Mahatma Ghandi este modelul meu in viata, tocmai pentru ca a fost intruchiparea tolerantei religioase. Aceasta toleranta este adanc inradacinata in cultura indiana. Cu foarte putine exceptii, aici gasim nu numai hindusi, musulmani, crestini si adepti ai sikhismului care convietuiesc in pace, ci si jainisti, budisti, evrei, agnostici si atei. Sunt constient de cazurile repetate de violenta izolata, dar am gresi foarte tare daca am generaliza acest lucru la scara nationala. Societatea indiana este una pasnica, armonioasa. Toate credintele religioase sustin vechiul principiu indian al non-violentei, acel ahimsha pe baza caruia Ghandi si-a cladit intreaga relationare cu lumea si datorita caruia politica lui a avut atat de mult succes. Tocmai aceasta notiune a stat la baza unei coexistente pasnice. Este o etica seculara realista, care transcende toate religiile. Iar tuturor oamenilor le-ar merge bine daca lumea de azi s-ar mula pe acest principiu al non-violentei! Printre cele sase miliarde de „credinciosi“ din lume sunt si multe persoane care nu isi iau in serios propria religie. Din pacate, printre aceste sase miliarde se numara si multi oameni corupti care nu cauta decat sa isi urmeze propriile interese. Este clar ca vom avea mai multa pace exterioara cand va exista mai multa pace interioara. Lucru valabil pentru toate conflictele aflate acum in plina desfasurare – in Ucraina, Orientul Mijlociu, Afganistan, Nigeria. Aproape peste tot in lume, fundamentalismul religios este una dintre cauzele izbucnirii unui razboi. Stim cu totii foarte bine ca, daca am risca un razboi nuclear, acesta ar insemna sinucidere in masa. Si acesta este doar un exemplu pentru cat de dependenti suntem unii de altii.