Acasă Stirile zilei Stiinta Care sunt LIMITELE organismului uman si cum te poti redescoperi pe tine...

Care sunt LIMITELE organismului uman si cum te poti redescoperi pe tine insuti!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cand vorbim de limitele organismului uman vorbim despre durata in care o persoana poate rezista fara sa manance, fara sa doarma, fara apa, despre cat poate sa-si tina respiratia sub apa si altele.

O persoana poate rezista fara apa cam 10 zile. De pilda, faimosul Matahma Gandhi, a reusit sa reziste 21 de zile fara sa manance, acesta fiind protestul sau pentru independenta Indiei. Unele persoane au rezistat si 40 de zile fara sa manance.

Exista persoane care sustin ca organismul uman poate supravietui fara hrana si apa. Acestia se numesc Breathariani. Prin vointa si determinare, spun ei, se poate supravietui. Sa iti tii respiratia 20 de minute sau sa stai treaz 11 zile par recorduri supraomenesti.

Care sunt limitele organismului uman?

Potrivit vechilor metode de educatie chinezesti, un calugar care mediteaza intr-o pestera practica metoda Bigu, traducere fara grane, prin care scapa de grija subzistentei. Incepand cu 1926, o femeie a reusit sa traiasca 35 de ani fara sa manance.

Mai recent, cercetatorii au informat ca un tanar budist din Nepal si-a desfasurat meditatia la umbra unui smochin, timp de mai mult de 11 luni, fara a consuma mancare sau bautura de orice fel.

Dar ce putem spune despre somn?

Unele specii de animale, precum pestii sau strutii, au capacitatea de a dormi doar cu o emisfera a creierului, cealalta fiind atenta la pradatori. Dupa aceea le schimba, lasand jumatatea folosita sa se odihneasca. Oamenii nu au o astfel de capacitate. Fermierul vietnamez Ngoc Thai, in 1973, a fost lovit de friguri si dupa aceasta situatie nu a mai putut dormi 35 de ani. Medicamentele, alcoolul sau remediile naturiste nu au avut niciun succes.

David Blaine a reusit sa-si tina respiratia sub apa timp de 17 minute. Dar oare a atins limita umana? Unele marturii arata ca yoghinii indieni au stat ingropati in pamant sau scufundati in apa timp de cateva zile, sfidand cunostintele stiintifice in ceea ce priveste oxigenarea moleculara.

In mod natural oamenii sunt curiosi in privinta limitelor corpului uman. Cand exemplele trec dincolo de taramul posibilului, rezultatele devin dificil de inteles. Cand cineva pare ca-si separa dependenta de acesti factori vitali datatori de viata, suntem obligati sa cercetam ce anume ar putea sustine corpul uman.

Sursa: efemeride.ro