Acasă World New York Post, despre isteria creata de virusul chinezesc: Coronavirusul va atinge...

New York Post, despre isteria creata de virusul chinezesc: Coronavirusul va atinge punctul culminant si va incepe sa scada mai curand decat credeti!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Tarile isi inchid frontierele, actiunile se prabusesc, iar titlul unui articol din New York Times spune: „Coronavirusul a adus economia lumii la stadiul de supravietuire”. Ambele partide politice si-au dat seama ca aceasta criza ar putea avea un grav impact asupra alegerilor din noiembrie – pentru Camera, Senat, presedintie. Si, sacré bleu (la dracu’!), a inchis pana si Luvrul! Unele dintre aceste reactii sunt de inteles, o mare parte sunt insa isterie curata.

Intre timp, raspandirea virusului continua sa se incetineasca. Peste 18.000 de americani au murit din cauza gripei sezoniere, potrivit celor mai recente date parvenite din Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDCP). in 2018, CDCP estima ca au existat 80.000 de decese datorate gripei. Asta se deosebeste de cele 19 decese provocate de coronavirus pana in prezent, din aproximativ 470 de cazuri.

La nivel mondial, au existat aproximativ 3.400 de decese datorate coronavirusului, din aproximativ 100.000 de cazuri identificate. Prin comparatie, cazurile de gripa secera anual intre 291.000 si 646.000 de vieti. China este cea care se afla la originea virusului, iar acolo inca se mai semnaleaza 80% dintre cazuri si decese. Dar cazurile sale au atins un punct culminant si au inceput sa scada in urma cu mai bine de o luna, potrivit datelor prezentate de epidemiologul canadian care a condus in China o misiune coronavirusul a Organizatiei Mondiale a Sanatati.

Zilnic, au fost raportate mai putin de 200 de cazuri, in scadere de la un punct culminant care ajunsese la 4.000. tarile urmatoare vor urma acelasi model, conform asa-zisei Legi a lui Farr. Formulata pentru prima data in 1840 si ignorata de atunci in fiecare isterie epidemica, legea estimeaza ca epidemiile tind sa creasca si sa scada ulterior intr-un mod aproximativ simetric sau intr-o curba in forma de clopot.

SIDA, SARS, Ebola – toate au urmat acel tipar. La fel si gripa sezoniera din fiecare an. in mod evident, gripa este mult mai contagioasa decat noul coronavirus, dupa cum a mentionat OMS. Ganditi-va ca primele cazuri de coronavirus cunoscute dateaza de la inceputul lunii decembrie si ca, de atunci, virusul a afectat in total mai putine persoane decat afecteaza gripa in doar cateva zile. Oh, si atunci de ce nu exista carantine pentru gripa? Deoarece ea este atat de contagioasa incat asa ceva ar fi imposibil.

Mai mult, aceste rate de calcul ignora cras importanta unei bune ingrijiri medicale. Avand in vedere ca marea majoritate a cazurilor au avut loc intr-o tara cu asistenta medicala deficitara, asta va exagera simtitor rata deceselor. De asemenea, rata variaza cat se poate de evident in functie de varsta – un studiu al guvernului chinez a aratat ca 0,2% din decese se inregistreaza la oameni sub 40 de ani, dar 14,8% se semnaleaza la oameni de peste 80 de ani.

Un studiu publicat luna trecuta in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane a constatat zero decese la nivel mondial in randul copiilor de pana la 9 ani sau mai mici. Zero. La fel ca gripa, coronavirusul afecteaza grupuri de oameni cu grad de risc ridicat: varstnicii, cei cu afectiuni cronice, precum diabetul sau bolile cardiace, si cei cu sisteme imunitare compromise. Exista exceptii? Sigur. Dar asta se intampla cu aproape toate fenomenele biologice complexe de acest fel.

Alte vesti bune. in aceasta luna, emisfera nordica, cea care include tarile cu cele mai multe cazuri, incepe sa se incalzeasca. Aproape toate virusurile respiratorii urasc vremea calda si umeda. Acesta este motivul pentru care, in America, gripa mai traieste in fiecare an pana cel tarziu in luna mai si, probabil, motivul pentru care America Latina a raportat doar 25 de cazuri de coronavirus. Filipine, acolo unde locuiesc eu, au aproximativ o treime din populatia Statelor Unite, dar clima este atat de blanda si de umeda aici, incat pana acum nu am avut cazuri confirmate de contagiere.

Singurele intrebari sunt: care va fi impactul in emisfera sudica, unde locuiesc mult mai putini oameni, si daca virusul va reveni in nord la toamna. Totusi, daca doriti sa incercati sa va reduceti si mai mult riscul dvs., si asa scazut, atunci utilizati ceea ce este valabil si impotriva gripei si a racelii. Atat secretarul american al sanatatii, cat si seful CDC au recomandat sa nu ne punem masti; ele n-au eficienta.

in schimb, spalati-va mainile cu apa calda si sapun sau cu o solutie de alcool timp de cel putin 10 pana la 20 de secunde. in acest fel, nu veti raspandi germeni atunci cand utilizati telecomanda TV ca sa va uitati la cel mai recent buletin isteric de stiri, New York Post, preluat de Rador.