Stelian Tanase, presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), solicita Serviciului Roman de Informatii (SRI) sa dispuna retragerea ofiterilor acoperiti din TVR.
In acest sens, Stelian Tanase i-a transmis, miercuri, o scrisoare directorului interimar al SRI, generalul-locotenent Florian Coldea.
„In urma recentelor declaratii ale domnului George Maior, fost director al SRI, prin care a afirmat, indirect, ca Serviciul Roman de Informatii are ofiteri acoperiti in presa, va solicit sa dispuneti retragerea acestora din cadrul Televiziunii Romane”, spune Stelian Tanase in scrisoarea adresata lui Florian Coldea.
Stelian Tanase spune ca apelul sau vine in completarea demersurilor pe care le-a facut deja in interiorul Televiziunii Romane. El aminteste ca a declarat public ca, in sedinta Consiliului de Administratie (CA) al SRTv din 22 septembrie 2014, le-a cerut membrilor CA ca, in cazul in care sunt cumva agenti acoperiti printre ei, sa ia in considerare retragerea din Consiliu.
Stelian Tanase mai spune in scrisoare ca Televiziunea Romana trebuie sa functioneze independent.
„Domnul George Maior, in calitate de director general al Serviciului Roman de Informatii, a declarat ca identitatea ofiterilor acoperiti din presa nu va fi aflata niciodata, deoarece «e vorba de ofiteri acoperiti si de secrete de stat». Prin urmare, va solicit retragerea ofiterilor acoperiti din Televiziunea Romana, care trebuie sa functioneze independent si sa ofere cetatenilor informatii corecte si echidistante”, precizeaza Stelian Tanase.
Totodata, Stelian Tanase a declarat, miercuri, ca era obligat, ca director al TVR, sa faca un asemenea demers in urma declaratiei lui George Maior.
„Eram obligat ca director sa fac un asemenea demers in urma declaratiei lui bineinteles”, a spus Stelian Tanase.
Intrebat daca are informatii privind existenta unor astfel de ofiteri acoperiti in TVR, Stelian Tanase a raspuns: „Nu. Problema este ca, atunci cand vorbesti, totdeauna ti se spune: «X este spion, este agent, este ceva». Problema este ce probe ai. Eu am cerut institutiei abilitate in Romania, in urma declaratiei lui Maior, care a fost directorul SRI, sa-si retraga spionii din TVR (…) Eram obligat ca director sa fac un asemenea demers, in urma declaratiei lui bineinteles”.
Pe de alta parte, Stelian Tanase s-a referit si la demersul sau din 2014 prin care le-a cerut membrilor CA al TVR sa se retraga, daca sunt agenti sub acoperire. Atunci, Tanase afirma ca demersul sau este determinat de „scandalul Turcescu”.
Intrebat daca s-a retras vreun membru al CA al TVR, in urma solicitarii sale, Stelian Tanase a negat. „Nu, bineinteles ca nu, pentru ca nu au voie sa se deconspire, incalca legea”.
Totodata, intrebat daca nu crede ca demersul facut acum catre SRI nu va avea acelasi efect ca acela facut asupra membrilor CA, Stelian Tanase a spus ca nu sunt asemanatoare cele doua situatii. „Nu ar fi similar. (SRI, n.r.) poate sa intrerupa colaborarea cu ei (agentii sai acoperiti din TVR, n.r.). Daca X e agent, sa ii zica de maine: «Situatia ta de agent s-a terminat, nu mai lucrezi pentru noi». Sau (agentul acoperit, n.r.) vine si isi cere transferul. Nu vine sa-mi spuna mie: «Ma retrag ca sunt agent»”.
„Dar sa vedem. Deocamdata sa nu fim asa de optimisti. Sa vedem daca SRI va raspunde la aceasta scrisoare”, a mai spus Stelian Tanase.
In cel mai recent interviu acordat B1 TV, sambata, George Maior a fost intrebat cum sta SRI, pe care la momentul respectiv il conducea, cu ofiterii acoperiti din presa. „Cum stau toate statele democratice europene”, a raspuns George Maior.
George Maior si-a inaintat demisia de la conducerea SRI, marti, presedintelui Romaniei, iar Klaus Iohannis a acceptat-o, potrivit unei informari a Administratiei Prezidentiale.
Tot marti, noua asociatii, intre care ActiveWatch, APADOR-CH si Centrul pentru Jurnalism Independent, au cerut SRI „sa lase la vatra ofiterii acoperiti din presa”.
„Organizatiile semnatare considera fireasca si necesara demisia sefului SRI, George Maior, avand in vedere repetatele atacuri si presiuni pe care le-a facut in ultima perioada la adresa Curtii Constitutionale a Romaniei si a altor opozanti ai legilor Big Brother. In acest context, solicitam public parlamentului sa introduca in legile sigurantei nationale o interdictie expresa a recrutarii de colaboratori sau agenti din cadrul presei de catre serviciile de informatii. In acest fel, opiniile si ideile transmise de presa vor reflecta doar convingerile ziaristilor si nu ordinele primite de unii dintre acestia de la serviciile de informatii”, spun organizatiile.
Acestea au mai spus: „Recunoasterea publica a directorului SRI privind existenta in presa de agenti/colaboratori ai structurilor informative a confirmat suspiciunile mai vechi legate de prezenta ofiterilor acoperiti in mass-media. Reamintim ca, pe 21 mai 2011, Parlamentul European a adoptat (cu o majoritate covarsitoare de voturi) rezolutia «Norme standard pentru libertatea presei in Uniunea Europeana». Rezolutia cere, intre altele, statelor membre, sa adopte legislatia necesara pentru a preveni infiltrarea in redactii a ofiterilor de informatii”.
Sursa: Mediafax