Acasă Sanatate Cum poti sa te tratezi de anemia feripriva cu alimente naturale!

Cum poti sa te tratezi de anemia feripriva cu alimente naturale!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Anemia feripriva este intalnita atat la adulti cat si la copii, fiind generata de lipsa fierului din organism, ceea ce te trimite cu gandul la un tratament special.

Fierul este stocat in corp, in cea mai mare parte in hemoglobina (pigmentul rosu din eritrocite) iar aproximativ 30% este  stocat ca depozite sub forma de feritina si hemosiderina in maduva osoasa, splina si ficat. Simptomele anemiei feriprive apar atunci cand fierul plasmatic incepe sa fie deficitar.

De ce avem nevoie de fier in organism

-Fierul este un component esential pentru producerea hemoglobinei -pigmentul rosu din eritrocite, are rol in transportul oxigenului in sange.Oxigenarea insuficienta a tesuturilor, determina oboseala excesiva a bolnavilor de anemie feripriva;
-Fierul intra in componenta mioglobinei din muschi, asigurand buna functionare a lor;
-Intra in componenta enzimelor responsabile de respiratia celulara;
-Stimuleaza absorbtia vitaminelor din complexul B in organism.

Cauzele anemiei feriprive

– Dieta saraca in fier- fierul necesar organismului este obtinut din alimentele ingerate, insa doar o infima parte din fierul alimentar ajunge sa fie absorbit la nivel intestinal, astfel ca din 10-20mg de fier ingerat, doar 1 mg de fier este absorbit in organism, restul fiind eliminat.
– Slaba absorbtie a fierului la nivel intestinal care este datorata rezectiei gastrice sau intestinale ori altor boli ca: aclorhidrie, enteropatie glutenica. De asemenea, vitamina C ajuta la absorbtia intestinala a fierului, lipsa ei scazand absorbtia fierului.
– Utilizarea excesiva a medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene, aspirina (pot provoca sangerari gastrointestinale).
– Hemoragiile- atat cele mici si repetate (legate de ciclul menstrual al femeii ori cele gastrointestinale sau legate de afectiunile hemoroidale) cat si cele mari, pot genera anemia feripriva datorita pierderii fierului care se afla legat de hemoglobina.
– Copii, adolescentii, femeile gravide sau care alapteaza precum si batranii, pot prezenta  diferite deficite ale fierului in organism, datorita faptului ca organismul lor necesita cantitati mai mari de fier, pentru a face fata nevoilor de crestere si dezvoltare a lor. In cazul batranilor, deficitul de fier apare datorita scaderii capacitatii de absorbtie a fierului din intestin.

Continuarea pe doctorsanatate.ro!