Acasă Utile Din secretele gospodinelor! Cum se prepara cea mai gustoasa zacusca de vinete!...

Din secretele gospodinelor! Cum se prepara cea mai gustoasa zacusca de vinete! Sarbii si bulgarii o adora

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Zacusca este un preparat deosebit de gustos, raspandit in majoritatea regiunilor din Balcani. in Serbia este numita „Ajvar”, iar in Bulgaria „Lutenica”. in Romania, in functie de regiune zacusca se face cu ghebe, peste, cu orez sau cu morcovi. Ingredientele de baza sunt, insa, aceleasi: vinete coapte, gogosari copti, suc de rosii, ceapa, sare, piper si foi de dafin.

Cel mai bine este sa coci legumele la foc de lemne si sa fierbi amestecul in cantitate mare, pentru ca (spun gospodinele), astfel gustul va fi mai bun. si aragazul de la bloc face treaba buna, iar o portie de cateva kilograme de zacusca e la fel de gustoasa ca una fiarta la cazan mare, scrie Food Story.

Ingrediente (pentru 10-12 borcane de 400 mililitri): 5 kilograme vinete 3 kilograme gogosari 3 kilograme ardei capia 1 kilogram ceapa 2 litri suc de rosii 1 litru ulei de floarea soarelui  sare, piper boabe, frunze de dafin, cimbru

Vinetele, gogosarii si ardeii capia se coc afara, pe gratar sau in cuptor, in tavi tapetate cu folie de aluminiu. Se curata legumele coapte, se indeparteaza cozile si semintele si se lasa in boluri pentru a se raci. Se toaca apoi la cutit sau intr-un robot de bucatarie, fara a arunca sucul pe care il lasa.

Ceapa se toaca marunt si se caleste-o intr-o oala mare, in care a fost incins uleiul de floarea soarelui. Cand devine aurie si se inmoaie se adauga vinetele, gogosarii si ardeii capia tocati, iar apoi sucul lasat de legume. Se fierb la foc mic spre mediu timp de 20-25 de minute, dupa care se adauga sucul de rosii, frunzele de dafin si cimbrul.

Amestecul se lasa sa fiarba pana cand uleiul se ridica la suprafata. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, se amesteca bine, iar apoi se stinge focul. La final, se incinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Zacusca se toarna in borcane, dupa ce s-a racit putin, iar dupa ce borcanele au fost sigilate se pun pe o tava si se baga in cuptorul incins timp de o ora. Borcanele se scot si se acopera cu un prosop gros, ca sa se raceasca treptat. Zacusca pusa in borcane se depoziteaza intr-un loc intunecos si racoros.