Acasă Stirile zilei Social ZIUA IMNULUI NATIONAL: Trebuie schimbat Imnul National?

ZIUA IMNULUI NATIONAL: Trebuie schimbat Imnul National?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ziua Imnului National se sarbatoreste in fiecare an la data de 29 iulie. Imnul „Desteapta-te, romane” a inceput sa fie tot mai contestat. Voi ce credeti? Ar trebui schimbat?

14 ani a supravietuit, in medie, un Imn National al Romaniei. In ultimii 70 de ani, Romania a avut nu mai putin de cinci imnuri de stat, cel mai rezistent dintre ele fiind, deocamdata, “Te Slavim, Romanie!” (24 de ani impliniti, intre 1953 si 1977).

Cate imnuri a invatat un roman pana la 70 de ani?

1. pana in 1948 Imnul National a fost “Traiasca Regele!“;
2. intre anii 1948 si 1953 imnul oficial s-a numit “Zdrobite catuse“;
3. in 1953 “Te slavim, Romanie!” devine imnul de stat al romanilor. Rezista pana in 1977;
4. cutremurul din 1977 trezeste apetitul pentru introducerea unui nou imn: “Trei culori“. Romanii il intoneaza cu mandrie pana in 1989;
5. adoptat in 1989, “Desteapta-te, romane!” e inca imnul national. Fireste, exista numeroase voci care-l contesta.

Andrei Plesu n-ar refuza „Trei culori”. Pentru multi, Imnul national mai trimite greu la momentul rasunator in care a fost creat si la temelia pe care s-a consolidat. Andrei Plesu se numara printre cei care considera ca anacronismul cantecului il face nefunctional in societatea actuala.

Compozitorii vor ceva mai alert

Compozitorul Horia Moculescu spunea recent ca „Desteapta-te, romane!” nu este un imn care sa ne starneasca sentimente de patriotism.

„Este un cantec in tonalitate minora, nu are niciun fel de sfredel spre inima, 12 strofe scrise acum 150 de ani care nu sunt din strofele lui Garibaldi. Noi venim cu un cantec minor. Sa fii mandru ca esti roman, sa-ti manifesti mandria ca esti roman, trebuie sa ajungem in situatia asta. Am fost in 90. Am fost putin pana pe 13 iunie, da, noi am fost in situatia asta sa fim mandri ca suntem romani. Am pierdut aceasta mandrie. Pe drept am pierdut-o. N-am mai meritat-o”, a spus Moculescu.

Si compozitorul Marius Teicu spunea ca, daca s-ar schimba Imnul, noua melodie ar trebui sa fie realizata in tonalitate majora, asa cum se procedeaza de regula in cazul cantecelor nationale, si nu minora, precum „Desteapta-te, romane!”.

„Nu comentez asupra versurilor, dar ca specialist in muzica sunt de parere ca un imn ar trebui sa fie intr-o tonalitate majora, care este mai luminoasa, mai deschisa, mai optimista. «Desteapta-te, romane!» este compus in tonalitate minora, care da sentimentul de tristete, de tensiune”, explica Marius Teicu.

Sportivii nu vor „manele” sau „sarbe”!

„Eu nu vreau sa se schimbe Imnul, nu inteleg de ce s-ar schimba. Cu imnul asta am fost crescuta si cu asta vreau sa mor. Sa-l cante, sa mi se cante «Desteapta-te, romane!» si atunci cand m-or duce la groapa. Nu mi se pare normal sa se gaseasca patru-cincipersoane care se trezesc ca vor sa schimbe Imnul. Vor sa puna vreo manea sau ce? Sau daca vor ceva mai saltaret, atunci sa puna o sarba. E absurd, in felul asta o sa ajungem sa ne schimbam Imnul odata la doi-trei ani, cred ca noi inca ne mai cautam identitatea”, spunea Ana-Maria Branza, campioana mondiala la scrima.


Sursa: rtv.net