Acasă Sanatate Vom fi PITICII EUROPEI! Greselile in alimentatie care ne-au facut copiii scunzi...

Vom fi PITICII EUROPEI! Greselile in alimentatie care ne-au facut copiii scunzi si bolnavi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Anul trecut, guvernantii au decis sa scada valoarea unuia dintre cele mai importante criterii la admiterea in structurile de armata si politie: inaltimea.

In Romania, media de inaltime, la barbati, este de 1,73 metri, in timp ce, in medie, o femeie masoara 1,64. E mai mult cu aproape 7 centimetri decat in urma cu 20-30 de ani, dar e mai putin decat in Cehia, de exemplu, unde barbatii ating usor 1,80, iar femeile 1,67.

Medicii spun ca motivele pentru inaltimea scazuta a multor romani trebuie cautate inca din perioada dezvoltarii lor intra-uterine. In ultimii ani a crescut prevalenta copiilor cu greutate mica la nastere. Aceasta se intampla din doua motive: fie copiii sunt nascuti prematur si atunci recupereaza in greutate pana la varsta de un an, fie s-au dezvoltat insuficient in uterul mamei.

“In general, retardul de crestere intra-uterina apare atunci cand gravida nu ia in greutate, in timpul sarcinii, cele 10-12 kilograme necesare, din cauza unei alimentatii neechilibrate. Copiii nascuti cu un astfel de deficit nu vor atinge, la maturitate, inaltima pentru care au fost programati genetic”, spune dr. Michaela Nanu, cercetator stiintific la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, Alfred Rusescu.

Greseli frecvente facute de parinti

In plus, in Romania, parintii fac frecvent greseli in privinta alimentatie copiilor pana la varsta de doi ani. In primul rand, cand vine vorba despre alaptarea exclusiva: “Doar 2,5 luni alapteaza, in medie, exclusiv la san femeile din Romania. Astfel ca multi bebelusi sunt privati de nutrienti esentiali. Laptele de mama contine imunoglobuline care ofera protectie fata de infectii. In plus, in timpul alaptarii se ajunge la un atasament intre mama si sugar”, spune dr. Nanu.

Printre cele mai frecvente greseli de alimentatie se numara diversificarea precoce, la trei luni, in loc de sase, asa cum recomanda medicii. Mai rau, unii parinti introduc in alimentatia copiilor laptele de vaca, interzis pana la varsta de un an. La fel de nociva este si sarea in alimentatia celor mici, pentru ca ea nu poate fi metabolizata si eliminata de organismul copilului pana la doi ani.

Anemie, diabet, afectiuni cardiace

Un studiu facut in 2010 a aratat ca aproape jumatate, 48%, din copiii cu varsta pana intr-un an sufera de anemie. Medicii spun ca, dupa sase luni, parintii trebuie sa introduca in alimentatia copiilor suplimente de fier.

“Exista studii care au legat greutatea mica la nastere si de dezvoltarea unor boli ca diabetul zaharat sau afectiunile cardio-vasculare”, mai spune dr. Nanu.

sursa: jurnalul.ro