Acasă Sanatate Unul din patru romani are o malformatie a inimii care poate provoca...

Unul din patru romani are o malformatie a inimii care poate provoca moartea! Vezi daca si tu o ai

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Aproximativ 25% dintre noi avem o gaura in inima, dar nu stim de existenta ei. Ea ne poate cauza accidente vasculare cerebrale. Defectul atrial septal, cunoscut sub denumirea populara de gaura in inima, este cea mai frecventa malfomatie cardiaca.

Atriile reprezinta camerele colectoare ale inimii. Septul este peretele dintre partea stanga si cea dreapta ale inimii. Defect inseamna ca ceva nu este in regula, respectiv exista o gaura. Asadar, Defectul Septal Atrial (ASD) consta in gaura din peretele care desparte camerele atriale.

Sangele din atriul stang are o presiune mai mare decat cel din atriul drept. Aceasta inseamna ca o parte din sange trece din atriul stang prin gaura in atriul drept. Consecinta este ca inima trebuie sa pompeze mai mult sange decat normal din atriul drept spre plamani.

Cantitatea de sange care circula din atriul stang spre cel drept depinde de cat de mare este gaura dintre ele si de diferenta de presiune dintre atrii. Cu cat trece mai mult sange prin gaura, cu atat inima va functiona mai greu, iar deformatia va fi mai mare, scrie doctorulzilei.

Uneori o forma severa de ASD poate fi depistata din timpul sarcinii, la un test prenatal. Dupa nastere exista cateva simptome care ar trebui sa-i dea unui parinte de gandit: un copil care nu ia in greutate, respira accelerat, se invineteste rapid la nivelul buzelor sau fetei la cel mai mic efort – chiar si cel de plans- poate fi suspicionat de o malformatie cardiaca.

Tratament

in unele cazuri, ASD se va inchide in timp si nu va fi necesar nici un tratament. Daca medicii cred ca se va intampla acest lucru, ei vor urmari ASD-ul pentru a se asigura ca devine din ce in ce mai mic si ca nu afecteaza in nici un fel sanatatea copilului.

Daca este necesar tratamentul, exista doua optiuni. Prima este sa se inchida ASD-ul prin operatie pe cord deschis. Aceasta inseamna ca inima va trebui sa fie oprita si deschisa pentru a o repara. Un aparat bypass va prelua activitatea inimii. Scopul operatiei este de a normaliza circulatia sangelui in inima si plamani. Aceasta se realizeaza prin plasarea unui petic peste gaura dintre cele doua atrii.

Pentru majoritatea copiilor, aceasta operatie prezinta risc minim, dar poate depinde de starea generala a copilului. Doctorii vor discuta despre riscuri, inainte de a va da acordul pentru operatie. Durata spitalizarii este, de obicei, cam de o saptamana, depinzand de starea copilului.

O alta varianta de tratament este cateterismul. Se foloseste un cateter care ajunge prin vena in inima. ASD-ul este inchis prin inserarea unui dispozitiv, iar cateterul se retrage. Cand cateterul este retras, dispozitivul se deschide pe ambele parti ale gaurii, inchizand-o.

Aceasta procedura nu este considerata interventie chirurgicala, iar copilul nu va trebui sa stea la terapie intensiva. Dupa cateterism, va fi spitalizat 2 sau 3 zile si nu vor ramane cicatrici.

Majoritatea copiilor se vor reface complet imediat dupa operatie. Va ramane o cicatrice pe mijlocul pieptului si, posibil, altele mai mici acolo unde au fost folosite tuburile de drenaj. Acestea se estompeaza repede la majoritatea copiilor, dar nu in intregime. Cicatricile mai mici de pe maini si gat vor disparea.

Fie ca a suferit operatie sau cateterism, copilul ar trebui sa duca o viata normala si sanatoasa, fiind necesar controlul cardiologic ocazional.