Acasă Stirile zilei Un segment de 70 de km de linii electrice ale Republicii Moldova...

Un segment de 70 de km de linii electrice ale Republicii Moldova pus sub sechestru de Ucraina

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un segment de 70 de kilometri de linii electrice de inalta tensiune de pe traseul Centrala de la Cuciurgan-Vulcanesti, din sudul Republicii Moldova, a fost pus sub sechestru de Serviciul executiv din Ucraina, din cauza unor datorii de 6 milioane de dolari pe care le-ar avea distribuitorul de energie Moldelectrica fata de compania ucraineana Energoalians, aceasta portiune de 70 de km trecand pe teritoriul Ucrainei.

Saptamanalul ucrainean ‘Kommentarii‘, citat de agentia Novii Reghion, scrie ca de aceasta situatie ar fi interesat miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov (care este si patronul clubului Sahtior Donetk, n.red), a carui companie livreaza o parte din energia electrica importata de Republica Moldova. Aceasta, potrivit publicatiei, ii va oferi parghii in cadrul negocierilor ulterioare privind livrarea energiei electrice

Este vorba de un proces de judecata care dureaza deja de cativa ani, iar decizia privind aplicarea sechestrului a fost luata inca de anul trecut, a declarat seful Directiei generale securitate si eficienta energetica din cadrul Ministerului Economiei, Vadim Ciobanu. Decizia instantei de la Kiev a fost atacata in alta instanta, iar Chisinaul o considera ca nefondata. Potrivit lui Vadim Ciobanu, este vorba de o pretinsa datorie de 60 de milioane de dolari pe care compania ucraineana Energoalians o cere pentru energia electrica livrata la sfarsitul anilor 90. Compania ucraineana pretinde acesti bani de la Moldelectrica, dar aceasta a fost creata mai tarziu si nu are nicio legatura cu datoria respectiva, a declarat Ciobanu. El a tinut sa precizeze ca punerea sub sechestru nu va duce la intreruperea curentului electric.

Problema pretinselor datorii ale Moldelectrica si litigiul cu compania ucraineana Energoalians au fost discutate in luna octombrie anul trecut si in cadrul unei sedinte a Consiliului Suprem de Securitate. Autoritatile de la Chisinau declarau atunci ca acest litigiu este cel mai mare pericol pentru securitatea energetica a statului.